Mrak oxidu siričitého z islandskej sopky sa valí na Európu. Zasiahne aj Slovensko?

Mrak oxidu siričitého z islandskej sopky sa valí na Európu. Zasiahne aj Slovensko?
Ema Bazhaykin

K novej erupcii sopky na Islande došlo koncom minulého týždňa. Mrak oxidu siričitého teraz postupuje Európou smerom na juhovýchod a vyvoláva obavy. 

Islandské úrady zaznamenali v noci 23. augusta 2024 na juhozápade Islandu novú sopečnú erupciu. Od decembra minulého roku ide už o šiestu sopečnú erupciu v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO). Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne.

Mrak oxidu siričitého, ktorý vznikol v dôsledku erupcie islandskej sopky, už stihol vyvolať v Británii vlnu obáv a úrady obyvateľom odporúčajú neopúšťať domovy. Mračná oxidu siričitého teraz putujú ďalej na juhovýchod. Stihnú doraziť aj k nám?

Dostane sa oxid siričitý aj na Slovensko?

Podľa meteorológov síce mraky jedovatého plynu putujú východným smerom, cez územie Slovenska však prejdú v takej výške, že štipľavý zápach oxidu siričitého nebude čuchom rozpoznateľný.

 

Oblak oxidu siričitého, ktorý vznikol v dôsledku štvrtkovej erupcie islandskej sopky Sundhnuksgigarod, sa nad Spojeným kráľovstvom objavil v nedeľu a postupuje ďalej na juhovýchod. 

Niektoré modely síce ukazujú zvýšenú koncentráciu oxidu siričitého aj nad našou oblasťou, ide však len o minimálny nárast. Čuchom by prítomnosť tohto plynu nemala byť rozpoznateľná. V prízemných hladinách bude jeho koncentrácia úplne zanedbateľná.

Nad našou oblasťou je koncentrácia zanedbateľná, niekde je to však horšie 

Britom bolo odporúčané, aby zostali doma. „Naďalej monitorujeme všetky úniky oxidu siričitého z Islandu. Súčasné predpovede našťastie ukazujú, že ich vplyv na znečistenie ovzdušia vo Veľkej Británii bude v nasledujúcich dňoch malý,“ napísali britskí meteorológovia.

 

Vyššie koncentrácie oxidu siričitého v atmosfére namerali aj francúzski meteorológovia. „Najvyššie koncentrácie sú pozorované od oceánskych oblastí až po krajiny Beneluxu,“ uviedli. Jedovatý plyn sa podľa nich s postupujúcim časom v atmosfére rozriedi, informuje Le Parisien.

Koncentrácia oxidu siričitého nad Európou
Koncentrácia oxidu siričitého nad Európou, zdroj: Copernicus

Oxid siričitý je neviditeľný, ale prenikavo zapáchajúci plyn. Vo vyšších koncentráciách môže spôsobiť podráždenie očí a dýchacích ciest, najmä u zraniteľných osôb. Mrak je však podľa britských meteorológov dostatočne vysoko, než aby predstavoval nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd