Motoristi, POZOR. Voda zaplavila hlavnú diaľnicu A1 medzi Viedňou a St. Pöltenom

Veronika Salayová

Pod vodou sa ocitla hlavná časť veľmi frekventovanej rakúskej diaľnice A1. Vodiči, na tomto úseku si dávajte mimoriadny pozor. Leží tam až 1 meter vody!

️Medzi St. Pölten a Viedňou bola zaplavená A1 táto časť diaľnice je aktuálne zatvorená. V najnižšom bode je voda vysoká až 1 meter. 

Týmto úsekom rakúskej diaľnice nateraz neprejdete! 

v tomto úseku je zaplavená diaľnica
v tomto úseku je zaplavená diaľnica, zdroj: Google maps

Od štvrtka do nedele rána spadlo v Rakúsku extrémne množstvo zrážok. Ako avizovala Geosphere Austria, na niektorých miestach napršalo v priebehu niekoľkých dní dva- až štyrikrát viac ako v priemere za celý september.

 

Zrážok je extrémne množstvo a prší tu naďalej

Napríklad na meteorologických staniciach Geosphere Austria v St. Pöltene, Lilienfelde, Lunz am See, Reichenau an der Rax (všetky v Dolnom Rakúsku) to bolo 300 až 350 mm, čo sú extrémne úhrny. 

V lokalitách ako Oberndorf an der Melk, Schwarzau im Freiwald (obe Dolné Rakúsko), vo Viedni Mariabrunn či vo Weyeri (Horné Rakúsko) to bolo 250 až 270 mm.

Takéto množstvo vody sa naplno prejavuje na dnešnej situácii, ktorá je v Rakúska od rána kritická až mimoriadna. Dolné Rakúsko už dnes ráno vyhlásilo stav katastrofy, no situácia sa ešte nezlepšuje.

 

Okrem toho nástup studeného vzduchu priniesol do rakúskych Álp aj značnú snehovú prikrývku a v niektorých nižšie položených oblastiach nasnežilo tiež. Najviac snehu spadlo v Rudolfshütte, a to až 125 cm. 

Na Rakúskom naďalej pretrváva vplyv tlakovej níže a výdatne prší. Väčšina dnešných zrážok ešte spadne pozdĺž severnej strany Álp. Hranica snehových zrážok stúpa na 1 500 až 2 000 metrov a viac, a rovnako aj vietor je od západu naďalej veľmi silný. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd