Moravu zasiahla veľmi silná búrka. Priniesla krúpy nad 2 cm a postupuje ďalej na východ

Ema Bazhaykin

Moravou sa prehnala veľmi silná búrka, ktorá priniesla nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie aj intenzívny vietor. Nepriaznivé počasie sa očakáva aj v neskorých večerných hodinách.

Veľmi silná búrka sa okolo 21:00 h prehnala severom Juhomoravského kraja. Českí meteorológovia na nej zaznamenali tzv. splitting (rozštiepenie na 2 jadrá) a vydali výstrahu pred pozorovaným javom.

Búrka priniesla krúpy nad 2 cm a nárazy vetra s rýchlosťou okolo 90 km/h. Búrka postupuje ďalej k východu a zasiahne aj juh Olomouckého kraja.

 

Ďalšie búrky sa vyskytujú na východe Čiech a silnejšia bola zrejme aj bunka, ktorá sem doputovala z Bavorska a pohybovala sa smerom k severovýchodu.

Búrková situácia
Úhrn zrážok nad naším územím za uplynulé 3 hodiny, foto: iMeteo/ Ľubomír Franko

V noci sa situácia ešte vyostrí

Väčšinu územia Českej republiky zasiahnu dnes večer a v prvej polovici noci na nedeľu veľmi silné búrky. Výnimkou bude iba severozápad krajiny. Búrky budú sprevádzané nárazmi vetra, krupobitím a na Morave a v Sliezsku aj prívalovými zrážkami. 

Výstraha platí od dnešného večera do nedele 3:00 h. Na Južnej Morave, v Zlínskom kraji a v častiach Vysočiny a Olomouckého kraja je výstraha dokonca s vysokým stupňom nebezpečenstva. 

 

Prívalové dažde môžu rozvodniť malé toky a suché korytá, hrozí zatopenie podchodov, podjazdov, pivníc či ciest. Pri nasýtenom povodí predchádzajúcimi zrážkami je v orograficky členitom teréne pravdepodobný vznik prívalovej povodne. Vietor môže vyvracať stromy a spôsobiť aj rozsiahlejšie škody na majetku, výpadky v energetike a problémy v doprave.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd