Morava a Dunaj začínajú prudko stúpať. Teraz máme pred sebou ťažké hodiny

Peter Minárik

Rieka Morava, ako aj Dunaj začínajú na Slovensku prudko stúpať a teraz máme pred sebou veľmi náročné hodiny. Očakáva sa až 30- ročná povodeň.

Situácia na našich veľkých riekach v oblasti západného Slovenska sa v týchto chvíľach začína výraznejšie zhoršovať. Morava už prekročila 2. povodňový stupeň a Dunaj v Bratislave práve pokoril 1. povodňový stupeň.

Hladiny riek budú ďalej prudko stúpať a teraz nás čakajú veľké problémy. Vyleje sa Morava a zlá situácia sa očakáva aj v Bratislave. Dunaj by mal totiž prekročiť výšku 900 cm a zaplaví časť mesta.

Morava cez 2. povodňový stupeň

Rieka Morava sa aktuálne dostáva cez úroveň 2. povodňového stupňa ako na profile Kopčany, tak aj na profile Moravský Svätý Ján.

hladina Moravy
hladina Moravy, zdroj: SHMÚ
 

Na strednom a dolnom úseku Moravy zatiaľ povodňové stupne rieka Morava nedosahuje, ale to by sa malo zmeniť v priebehu skorých ranných hodín, kedy rieka dosiahne 1. povodňový stupeň.

Na horných úsekoch by sme dnes popoludní mali prekročiť až 3. povodňový stupeň.

Dunaj taktiež prudko stúpa

Výrazne rastie aj Dunaj v Bratislave. Hladina rieky presiahla 650 cm, čo je úroveň 1. povodňového stupňa a v priebehu dnešného dňa presiahne až 2. povodňový stupeň

hladina Dunaja, zdroj: SHMÚ
hladina Dunaja, zdroj: SHMÚ
 

V noci na pondelok by mal Dunaj v Bratislave prekonať úroveň 3. povodňového stupňa a predpoklady aktuálne hovoria o maximálnej hladine 900 cm, čo je len zopár centimetrov od vyliatia rieky do Starého Mesta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd