Monštruózny hurikán Milton už teraz láme rekordy. Dopad na Floridu bude zničujúci

Veronika Salayová

Hurikán Milton ešte na pevninu Floridy nedopadol, no už teraz vzbudzuje veľké obavy, a dokonca má za sebou aj svoj prvý rekord. Ten sa týka rekordného vývinu hurikánu z 1. na 5. kategóriu. Takáto intenzifikácia sa ešte tak rýchlo v dejinách nezaznamenala! 

Hurikán Milton sa vyvinul z hurikánu kategórie 1 do kategórie 5 za menej ako 12 hodín – jedna z najrýchlejších intenzifikácií, aké boli kedy pozorované v Atlantiku – a už teraz sa stal zatiaľ piatym najsilnejším atlantickým hurikánom v celej histórii. 

Monštruózna búrka začala výrazne naberať na sile už v pondelok 7. októbra na mexickom polostrove Yucatán predtým, ako začala prenikať cez Mexický záliv. 

trajektória hurikánu Milton
trajektória hurikánu Milton, zdroj: NOAA
 


Hurikán dosiahol kategóriu 5 a následne zoslabol. Stalo sa tak v dôsledku toho, že v jeho oku sa začalo tvoriť ďalšie oko. Ide o jav zvaný Eyewall Replacement Cycle (EWRC).

Následne väčšie oko pohltí to menšie a počas tejto fázy búrka zoslabne, neskôr však znovu naberie na sile. Hurikán však po tejto transformácii znova prerastie do hurikánu 5. kategórie a tvrdo zasiahne Floridu.

Onedlho hurikán zasiahne Floridu a zničí všetko

V noci z utorka na stredu 9. októbra dopadne pevninu a zosadne na západnom pobrežím Floridy v husto obývanej oblasti Tampa Bay, uvádza národná služba NWS.

Extrémne silný vietor však nebude jediným problémom. Dramatické zmeny tlaku nad morom totiž spôsobujú abnormálny nárast hladiny morí, ktorý bleskovo zaplaví pevninu. Niektorí prognostici predpovedajú 3,6-metrové vlny v zálive Tampa Bay, ktorá povedie k zaplaveniu desiatok tisíc domov a ku škodám v miliardách dolárov.

Vážnym nebezpečenstvom sa stanú aj silné dažde v noci z utorka na stredu, ktoré spôsobia okamžité záplavy. Ľudia už teraz masovo utekajú z Floridy a na diaľniciach vznikajú zápchy. Pre obyvateľov z pobrežia chystajú úrady evakuačné úkryty v bezpečnejších centrálnych častiach Floridy.

Aby toho nebolo málo, Florida bola medzi štátmi, ktoré pred dvomi týždňami zasiahol hurikán Helen. Pri najsmrteľnejšom hurikáne, ktorý zasiahol pevninu USA od Katriny v roku 2005, prišlo o život najmenej 227 ľudí a telá sa stále nachádzajú.

 

Nová klasifikácia hurikánov

Úrady sa pokúšajú vyčistiť trosky, ktoré po sebe zanechala Helene pred Miltonovým príchodom, aby zabránili tomu, aby sa z rozhádzaných predmetov stali nebezpečné projektily. 

Hurikány sa za posledné desaťročie zintenzívnili natoľko, že vedci tvrdia, že by sa mala zaviesť nová kategória, ktorá by lepšie odrážala ich intenzitu, a to kategóriu 6, ktorá by bola definovaná ako hurikán s rýchlosťou vetra presahujúcou 309 km/h.

Trend rekordných hurikánov má silnú súvislosť s klimatickými zmenami spôsobenými ľuďmi. Vyššie teploty povrchu mora poskytujú viac energie pre hurikány, čo môže viesť k zvýšeniu intenzity a vyššej rýchlosti vetra.

Súčasne môže zmena klímy spomaliť pohyb už vzniknutých hurikánov, čo umožňuje hurikánom zotrvať nad jednou oblasťou dlhšie, čím sa zvyšuje množstvo škôd, ktoré môžu spôsobiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd