Ministerstvo zdravotníctva varuje: V postihnutých oblastiach sa môže vyskytnúť choroba končiaca smrťou

Dominik Cenkner

Životy obyvateľov v oblastiach postihnutými povodňami neohrozuje len voda ako taká, ale aj pridružené problémy. Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky varuje pred výskytom smrteľnej choroby.

V oblastiach zasiahnutých povodňami sa môže šíriť leptospiróza, ktorá môže viesť až k zlyhaniu pečene a obličiek a byť potenciálne smrteľná. Ročne sa jej vyskytuje niekoľko desiatok prípadov, tento rok ich do konca augusta podľa údajov Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) bolo 15.

Po povodniach v rokoch 1997 a 2002 sa chorobnosť zvýšila trojnásobne až päťnásobne. Na webe o tom informovalo české Ministerstvo zdravotníctva. Podľa informácií ŠKÚ hrozí aj vyššia nákaza salmonelózou, úplavicou, tularémiou alebo žltačkou typu A a B.

 

Kaskadéri riskujú vo veľkom

V posledných dňoch sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď sa ľudia sami rozhodli plávať v rozbúrenej rieke, polícia upozornila napríklad na prípad muža v Otrokoviciach. Na našej stránke sme vám priniesli aj príbeh surfistu, ktorý si zasurfoval priamo na rozbúrenej Vltave v Prahe.

Rozmnoženie baktérií zvaných leptospiry, ktoré sa šíria močom infikovaných zvierat, sa dá očakávať najmä po opadnutí veľkej vody, kedy sa ľudia brodia v bahne alebo zatopených objektoch. Leptospiry sa môžu dostať do ľudského tela odreninami alebo poranenou kožou, spojivkami, vdýchnutím alebo požitím kontaminovaných aerosólov alebo vody alebo zriedkavo po uhryznutí zvieraťom,“ píše sa v dokumente.

Vo vode a pôde kontaminovanej močom infikovaných zvierat môžu baktérie prežiť až niekoľko týždňov či mesiacov.

Situácia v Česku sa zlepšuje len postupne

Bez elektriny bolo popoludní kvôli nepriaznivému počasiu 82 000 domácností, ráno ich bolo ešte 118 000. Najhoršia situácia je naďalej v Moravskoslezskom a Olomouckom kraji.

Intenzívny dážď spôsobuje v Brne na niekoľkých miestach vyvrátenie urastených stromov. Verejná zeleň mesta Brna zaznamenala opadané stromy v Lužánkach, okolí Špilberku aj vo Wilsonovom lese. Niekoľko viac ako storočných líp popadalo na Ústrednom cintoríne, v záhrade vily Tugendhat sa vyvrátila ikonická vŕba.

 

Na záver len dodáme, že všetky podstatné informácie nájdete >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd