Ministerstvo vnútra plánuje spustiť systém varovných sms na budúci rok

Ministerstvo vnútra plánuje spustiť systém varovných sms na budúci rok
Dominik Cenkner

Ministerstvo vnútra SR (MV) plánuje spustiť varovný systém Reverse 112 na budúci rok. Ide o doplnkový spôsob varovania obyvateľstva pri živelných pohromách popri hlavných spôsoboch varovania.

„Tento systém umožní okamžité odoslanie správ - nielen varovných, ale aj informačných v prípade mimoriadnych udalostí na konkrétnom ohrozenom území,“ priblížil tlačový odbor MV SR pre TASR. Ide o doplnkový spôsob varovania obyvateľstva pri živelných pohromách popri hlavných spôsoboch varovania, ako je sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie.

„Táto doplnková služba bude využívaná aj za využitia hlavných garantovaných spôsobov varovania,“ dodalo ministerstvo. Na zavedení systému založenom na technológii CellBroadcasting spolupracuje MV SR s ministerstvom dopravy, Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb i mobilnými operátormi.

„Spolupráca prebieha na legislatívnej, technickej a procesnej úrovni. Navrhnuté technické riešenie systému bude konzultované v rámci prípravných trhových konzultácií, ktoré sú naplánované v roku 2023,“ uviedol rezort.

Systém mal fungovať už dávno

Vybudovanie systému by sa malo financovať z Operačného programu Slovensko v rámci politiky súdržnosti EÚ. Rezort pôvodne avizoval spustenie systému už v roku 2022.

Dočasné riešenie do spustenia systému má podľa MV SR zabezpečiť vyhláška Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb k úhradám mobilným operátorom za odosielanie varovných SMS správ obyvateľom v ohrozených okresoch, ktorá je v súčasnosti v legislatívnom procese.

Slovensko už využíva SMS prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a mobilných operátorov na varovanie Slovákov v zahraničí v prípade vážneho ohrozenia v danej krajine. „SMS boli rozosielané aj počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s covidom, boli to skôr informačné správy obyvateľom a boli zasielané na celú bázu zákazníkov mobilných operátorov,“ pripomenul rezort.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd