Zaujímavý nález v Egypte. Čo našli archeológovia?

Zaujímavý nález v Egypte. Čo našli archeológovia?
Zuzana Macháčová

Tím archeológov objavil v Egypte niečo zaujímavé. Tento nález poskytne poznatky o chorobách, ktoré sa v tom čase vyskytovali medzi Egypťanmi.

Archeológovia našli v Egypte zaujímavý nález. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že archeologická misia pracujúca v blízkosti mauzólea Aga Chána v juhovýchodnom Egypte objavila 33 hrobiek z neskorého obdobia (712 – 332 pred Kristom) a grécko-rímskeho obdobia (332 pred Kristom).

Poznatky o chorobách

Tento objav sa uskutočnil západne od mesta Asuán. Podľa výskumníkov nález poskytne poznatky o chorobách, ktoré sa v tom čase vyskytovali medzi Egypťanmi.

 


 „Niektoré múmie vykazujú známky anémie, podvýživy, ochorenia pľúc, tuberkulózy a osteoporózy," povedala Patricia Piacentini, vedúca talianskej časti archeologickej skupiny a profesorka egyptológie na Milánskej univerzite.

Egyptsko-taliansky tím, ktorý hrobky našiel, vykonáva od roku 2018 spoločné vykopávky okolo mauzólea Aga Khan na západnom brehu Nílu.

Objavy v Egypte

Egypt pravidelne informuje o archeologických objavoch. Správy venované im sú podľa niektorých odborníkov dôležitejšie ako správy o politike a ekonomike.

Táto krajina so 106 miliónmi obyvateľov, zmietaná v hospodárskej kríze, počíta s oživením turistického priemyslu, ktorý poskytuje približne dva milióny pracovných miest a tvorí 10 % HDP.

 

 

Káhira očakáva, že do roku 2028 dosiahne ročný počet turistov 30 miliónov. Pred pandémiou COVID-19 Egypt každoročne privítal približne 13 miliónov návštevníkov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd