Mimoriadne zriedkavé, ale nie nemožné. Na SAHARE sa objavili BÚRKY

Mimoriadne zriedkavé, ale nie nemožné. Na SAHARE sa objavili BÚRKY
Veronika Salayová

Búrky, ktoré sú pre Saharu mimoriadne nezvyčajné, sa predsa len nad púšťou vyskytli, a dokonca boli aj početné a pomerne silné. Ako je niečo také možné?

Nad Saharou sa na viacerých miestach púšte objavili búrky. Netreba snáď nikomu vysvetľovať, o aký mimoriadne zriedkavý poveternostný jav ide, a to hlavne v extrémnom suchu nad horúcim púštnym terénom.

Napriek tomu, že je to veľmi zriedkavé, nie je to nemožné. V utorok večer sa tak v púštnych oblastiach prehnali búrky, ktoré boli lokálne aj silnejšie.

Ako vznikajú búrky nad púšťou?

V podstate pre púštne oblasti platia rovnaké podmienky pre vznik búrok ako pre všetky ostatné regióny sveta. Najdôležitejšou zložkou je vysokoenergetický vzduch, ktorý môže nerušene stúpať do veľkých výšok.

 

Ak je táto požiadavka splnená, vzniká kopovitý oblak schopný prerásť do búrkového jadra. Na rozdiel od vlhkého vzduchu sa ich výstup nad suchou púšťou zvyčajne začína až vo výškach nad 3 000 metrov.

Odtiaľ sa oblaky dvíhajú až 15 kilometrov predtým, než sa začne rozširovať ich oblaková kovadlina. Keď sa tieto zložky spoja, nad púštnymi oblasťami sa môžu rozvinúť aj búrky bohaté na blesky.

V púštnych oblastiach sú búrkové mraky také vysoké, že ich dážď sa vyparí skôr, ako dopadne na zem. V suchom vzduchu pri zemi sa dažďové kvapky teda zvyčajne úplne odparia skôr, ako stihnú napršať na duny alebo púštne skaly.

Prečo na Sahare výdatne pršalo?

Saharská púšť sa po týchto zriedkavých extrémnych dažďoch dokonca aj zazelenala, čo je taktiež pre Saharu netypické.  Ako sme vás informovali, v niektorých regiónoch púšte spadlo v septembri viac ako 500 % priemerného mesačného úhrnu. 

 

Vedci sa touto zriedkavou poveternostnou udalosťou zaoberali a vysvetlením je podľa nich kombinácia viacerých faktorov. Jedným z nich je prechod z El Niño do La Niña, ktorý mohol ovplyvniť to, ako ďaleko na sever sa monzúnová zóna posunula, a druhou príčinou je globálne otepľovanie. 

Štúdia publikovaná v časopise Nature tento rok v júni zistila, že posuny smerom na sever v tejto zóne by sa mohli v najbližších desaťročiach vyskytovať častejšie, pretože hladiny oxidu uhličitého – vedľajšieho produktu znečistenia fosílnymi palivami – stúpajú a svet sa postupne otepľuje. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd