Milton sa blíži k pobrežiu USA. V nočných hodinách opäť zosilnel na najvyššiu kategóriu

Dominik Cenkner

Hurikán Milton bol opäť zaradený do kategórie 5, teda tej najvyššej, zatiaľ čo sa stále blíži k západnému pobrežiu Floridy. Hurikán by mohol priamo zasiahnuť Tampu a St. Petersburg. V takejto sile sa tam vyskytuje raz za storočie, našťastie predpovede naznačujú, že pred príchodom na pevninu by mal zoslabnúť na 3. kategóriu.

Podľa najnovšej predpovede amerického Národného centra pre hurikány sa trajektória hurikánu Milton mierne zmenila, čo znamená, že by mohol v stredu tamojšieho času dosiahnuť pevninu južne od Tampa Bay. Napriek tomu sa očakáva, že Milton zasiahne celý región.

Presné miesto dopadu na pevninu je ťažké predpovedať už deň a pol pred jeho očakávaným príchodom na pevninu. Predpovede sa môžu líšiť o niečo viac ako 96 kilometrov, uviedlo hurikánové centrum.

V regióne metropoly Tampa žije približne 3,3 milióna ľudí. Oblasti južne od Tampy sú menej obývané, najväčším blízkym mestom je Sarasota, asi 80 km južne.

 

Čo spôsobí hurikán Milton?

V utorok popoludní tamojšieho času platil príkaz na povinnú evakuáciu v jedenástich okresoch Floridy, v ktorých žije približne 5,9 milióna ľudí. Úrady varujú obyvateľov, aby sa nespoliehali na to, že búrka zoslabne.

Očakáva sa, že Milton dosiahne pevninu na západnom pobreží Floridy v stredu večer miestneho času ako hurikán 3. kategórie. Tá však stále dosahuje rýchlosť vetra na úrovni 180-210 km/h.

Okrem toho podľa predpovedí spadnú desiatky centimetrov zrážok, niektoré hovoria až o 46 cm. Dobrou správou ale je, že ak sa potvrdia najnovšie predpovede dráhy, kadiaľ bude hurikán postupovať, tak by mali ostať ušetrené ostatné štáty, ktoré boli spustošené hurikánom Helene, ktorý na svojej ceste z Floridy do Karolíny doslova len pred pár dňami zabil najmenej 230 ľudí.

 

Situáciu ohľadom hurikánu Milton budeme podrobne sledovať aj v našom spravodajstve. O nič podstatné tak neprídete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd