Mierne teploty na Slovensku končia. Čakajú nás ďalšie HORÚČAVY. Aké počasie prinesie AUGUST?

Mierne teploty na Slovensku končia. Čakajú nás ďalšie HORÚČAVY. Aké počasie prinesie AUGUST?
Veronika Salayová

Na Slovensku aktuálne panuje počasie s miernejšími letnými teplotami a od intenzívnych horúčav sme si na krátko ako-tak oddýchli. Treba sa však pripraviť na ďalšiu vlnu horúceho počasia. Tá štartuje už o pár dní.

Na našom území panovalo a stále panuje pomerne príjemné počasie s miernym „ochladením“ a zmiernením teplôt od úmorných teplôt nad +30 °C.

Ešte pár dní si vychutnajte pomerne príjemné letné počasie, pretože cez víkend opäť nastúpia veľmi vysoké teploty a vlna horúčav bude späť. 

Teploty nad +30 °C začnú stúpať už v piatok a cez víkend prudko vystúpia a budú atakovať hranicu až +35 °C. 

 

Čaká nás veľmi horúci víkend

V sobotu sa Slovensko bude nachádzať v oblasti vyššieho tlaku a počasie sa vyjasní. Navyše z juhu bude prúdiť prúd horúceho vzduchu, ktorý prinesie masu horúceho vzduchu.

Po zadnej strane tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou k nám začne počas soboty od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch a ten opäť dvihne teploty k neznesiteľnej hranici +35 °C, ktoré budú atakovať najmä južné okresy Slovenska. 

Nedeľa sľubuje, že bude taktiež horúca a slnečná, no na severe Slovenska v oblasti hôr sa môžu objaviť prehánky a búrky z tepla.

Aký bude august 2024?

Budúci týždeň sa prehupneme do posledného letného mesiaca a august nám sľubuje ďalšie horúčavy. Podľa ECMWF bude august nadpriemerne teplý, takže sa treba pripraviť na ďalšie vlny horúčav počas tohto mesiaca. 

anomálie teplôt v auguste
anomálie teplôt v auguste, zdroj: ECMWF

 

 


Čo sa týka zrážok, očakáva sa, že august bude slabo zrážkovo podpriemerný. Či sa nám to páči, alebo nie, leto je v plnom prúde a horúčavy k letu proste patria. 

Predpoveď až na nasledujúcich 30 dní nájdete v našej novej predpovedi TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd