Mieria k nám horúčavy z Afriky. Najprv zasiahnu Maďarsko, kde teploty vystúpia až na +38 °C

Mieria k nám horúčavy z Afriky. Najprv zasiahnu Maďarsko, kde teploty vystúpia až na +38 °C
Veronika Salayová

Z Afriky k nám mieria poriadne horúčavy a leto s vysokými teplotami je už na dosah. Horúčavy už dorazili do Grécka, odkiaľ zamieria naším smerom a postupne sa oteplí aj u nás. Chladné počasie skončí a budúci týždeň zavíta pravé leto. 

 

Prvá tohtoročná vlna horúčav už zamierila do Európy a masu horúceho vzduchu z horúcej Afriky pocítime aj na Slovensku. Teploty začiatkom budúceho týždňa vystúpia nad +30 °C a zavíta tak k nám pravé a nefalšované leto so všetkým, čo k nemu patrí.

Ochladenie, ktoré v posledných dňoch prišlo do strednej Európy, u nás dlho nezostane. Podľa predbežných predpovedí sa od piatku môžeme tešiť na postupné oteplenie a následne na veľmi vysoké letné teploty. 

Horúci vzduch smeruje na Slovensko

Aktuálne sa v našej oblasti vyskytuje výrazné ochladenie, pričom súčasné teploty sú aj o 8 °C nižšie, ako je dlhodobý priemer. Dobrou správou je, že toto ochladenie už čoskoro pominie a bude teplo, na čo sa mnohí už veľmi tešia. 

 
 

Horúčavy budú spojené s prílevom horúceho vzduchu zo Sahary. Horúci vzduch už zasiahol Grécko, pričom dnes a zajtra sa tu očakávajú teploty až do +43 °C. Postupne sa náš kontinent bude prehrievať a teploty budú prudko stúpať nahor. 

oteplenie v Európe
oteplenie v Európe, zdroj: TVN24

Teploty na Slovensku vystúpia nad +30 °C

Od piatku sa bude vzduch nad Slovenskom otepľovať a začiatkom budúceho týždňa teploty u nás vystúpia nad +30 °C. Všetky milovníci letného počasia si tak prídu na svoje.

 

Zaujímavosťou je, že u našich susedov teploty vystúpia nezvyčajne vysoko. V Maďarsku sa  budúci týždeň očakávajú teploty až do +38 °C, čo je poriadny extrém. Nie je vylúčené, že budú prekonané aj mnohé teplotné rekordy. 

očakávané teploty v Maďarasku
očakávané teploty v Maďarsku, zdroj: Metkép


O oteplení budeme informovať aj v ďalších článkoch. Vývoj teplôt na nasledujúce dni si môžete pozrieť v našej predpovedi TU

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd