Metropoly sa „varia vo vlastnej šťave“. Padá jeden teplotný rekord za druhým

Metropoly sa „varia vo vlastnej šťave“. Padá jeden teplotný rekord za druhým
Dominik Cenkner

Nielen značná časť Európy bojuje s extrémne teplým počasím. Jeden teplotný rekord za druhým padá aj v takej Číne či Japonsku.

Vo veľkej časti Číny bol minulý august najhorúcejší od začiatku zaznamenávania. Teplo postihlo vidiecke oblasti aj veľké mestské centrá. Leto sa ukázalo byť mimoriadne horúce aj v Japonsku.

Sedem provincií v Číne zaznamenalo najteplejší august v histórii, informovala národná meteorologická služba. Rekord bol prekonaný v Jiangsu, Shandong (východ), Hebei (sever), Hainan (juh), Jilin, Liaoning (severovýchod) a Xinjiang (severozápad). V piatich regiónoch bol mesiac druhý najteplejší v záznamoch a v troch ďalších bol tretí najteplejší.

 

Metropoly sa „varia vo vlastnej šťave“

Horúčavy sprevádzali obyvateľov dedín aj obrovských metropol. Niektoré veľké mestá ako Šanghaj, Chang-čou a Čchung-čching zasiahli extrémne teploty, ktoré vystúpili až nad +35 stupňov Celzia. Tie sa v auguste doteraz v týchto oblastiach vyskytli len zriedka.

„Vo väčšine čínskych provincií bolo leto 2024 teplejšie ako to predchádzajúce,“ informovali v nedeľu meteorológovia. Rastúce globálne teploty tiež spôsobujú, že extrémne výkyvy počasia sú častejšie a intenzívnejšie.

Za posledné dva mesiace Čína zažila extrémne poveternostné podmienky, od vĺn horúčav na severe a západe až po ničivé záplavy v centrálnych a južných oblastiach.

Čína je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, čo je jedna z príčin klimatickej krízy. Úrady zároveň vyhlásili, že maximálne emisie dosiahnu v roku 2030 a klimatickú neutralitu v roku 2060.

Rekordy prepisujú aj v Japonsku

Extrémne horúčavy zasiahli toto leto veľkú časť východnej Ázie, nielen Čínu. Japonský meteorologický úrad v pondelok oznámil, že priemerná teplota v období od začiatku júna do konca augusta bola v tomto roku o 1,76 stupňa Celzia vyššia, ako je dlhodobý priemer.

 

Rovnaká hodnota bola zaznamenaná v roku 2023. Je najvyššia od začiatku meraní v roku 1898.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd