Meteorológovia v Česku rozšírili výstrahu. Evakuujú prvých ľudí

Zuzana Macháčová

Meteorológovia u susedov v Čechách rozšírili výstrahu v dôsledku extrémnych povodní na takmer celú krajinu s výnimkou západných Čiech. Na viac ako 50-ročnú povodeň sa musí pripraviť aj Praha či väčšina Stredočeského kraja.

Situácia v Českej republike je taktiež stále horšia a horšia. V dôsledku výdatných zrážok sa očakávajú od piatkového večera výrazné vzostupy hladín vodných tokov.

„Najvyššie vzostupy s početným prekročením 3. stupňa povodňovej aktivity predpokladáme až počas soboty a nedele,“ uviedol Český hydromeorologický ústav (ČHMÚ).

Hladiny riek stúpajú

Najvážnejšia situácia má byť na riekach, ktoré odvodňujú Jeseníky a ďalšie severovýchodné pohoria, a tiež Českomoravskú vrchovinu.

 

Povodia začínajú byť nasýtené a hladiny riek začínajú pomaly stúpať. „Zatiaľ zostávajú v korytách, no na niektorých miestach už registrujeme prvé alebo druhé stupne povodňovej aktivity. Ale je to hlavne vplyvom toho, že sa odpúšťa z priehrad,“ priblížil situáciu meteorológ Pavel Karas.

Najhoršia situácia zrejme bude v noci na sobotu, počas soboty, a hlavne v noci na nedeľu," upozornil Karas. Vplyvom následného dotečenia sa podľa neho bude Česko s vodou stretávať ešte na začiatku budúceho týždňa, pretože hladiny budú stúpať aj na dolných tokoch.

„Dobrou správou je, že v budúcom týždni sa však očakáva výrazné zlepšenie počasia a situácia by sa v prvej polovici týždňa mala stabilizovať," dodal Karas.

 

Vplyvom očakávaného silného vetra, ktorého nárazy sa budú pohybovať až okolo stovky kilometrov za hodinu, bude zosilňovať zrážková činnosť hlavne na návetriach hôr, kde môže spadnúť očakávané extrémne množstvo dažďa.

Prvá evakuácia ľudí v Juhomoravskom kraji!

Hasiči evakuujú z chatovej oblasti pri Jamoliciach v okrese Znojmo až 125 ľudí cez zaplavený most, z toho je 120 je študentov. 

„Našťastie zatiaľ nikto neutrpel žiadne zranenie," povedal hovorca hasičov Jaroslav Mikoška. „Ide o 120 študentov plus 5 vedúcich. Prevádzame ich cez zaplavený most, následne ich presunieme na bezpečné miesto, odkiaľ už majú zaistený vlastný transport,“ popísal hovorca.

Doplnil, že skupinu evakuujú pomocou vodiaceho lana. „Ide o miesto, odkiaľ sa dá najjednoduchším spôsobom dostať cez ten most a ten je zaplavený. Požiadali preto o pomoc. Miesto ako také nie je zaplavené, ale hrozilo, že by sa od tam nemali ako dostať,“ popísal hovorca. 

Do Čiech dorazilo aj sneženie

Do Čiech už dorazilo aj prvé sneženie tejto sezóny. Prvé snehové vločky spadli včera na Šumave a cez noc napadol sneh aj vo vyšších polohách Krkonôš.

Kvôli silnému vetru a výstrahe meteorológov však lanovky dnes nepremávajú. Situáciu sledujeme ONLINE. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd