Meteoradar zachytil vo štvrtok zaujímavý úkaz. Neuveríte, o čo ide

Ema Bazhaykin

Meteoradar vo štvrtok nad Holandskom zachytil niečo, čo by tam rozhodne patriť nemalo. 

Veľmi zaujímavý pohyb na radare zaznamenali meteorológovia vo štvrtok večer nad severným Holandskom. To, čo na záberoch uvideli, nemalo nič spoločné s počasím. Alebo malo?

O zábery z meteoradaru sa na svojich sociálnych sieťach podelil meteorológ Maarten Reyniers z Kráľovského meteorologického ústavu v Belgicku. Neuveríte, o čo išlo.

Tieto zábery sú naozaj unikátne

Na radarových záberoch sa objavil kŕdeľ vtákov, ktoré v rámci zimnej migrácie večer vzlietli a smerovali do Veľkej Británie. To, že ich meteoradar zachytil, svedčí o ich obrovskom množstve.

 

„Často tu zdieľam radarové zábery migrácie vtákov, ale tieto zo včerajšej noci sú naozaj špeciálne,“ opisuje svoj údiv Reyniers.

„Vtáky čakajú na súmrak na ostrovoch vo Waddenskom mori a na severe Holandska, aby potom hromadne prešli do Anglicka, kde strávia zimu, alebo budú migrovať ďalej,“ vysvetľuje.

Počet vtákov vo Waddenskom mori je ohromujúci

O množstvo rôznych vtáčích druhov vo Waddenskom mori naozaj nie je núdza. Vtáky sú na ostrovy priťahované pestrou stravou a nenarušeným biotopom. 

foto:
foto: Wadden Sea National Park

Ročne sa tu približne dvanásť miliónov vtákov rozmnoží, prezimuje alebo sa aspoň zastaví, aby si oddýchli a načerpali silu na ďalšie cesty počas migrácie.

 

V lete prilietajú do Waddenského mora kačice či husi z ich domovských severných oblastí. Niektoré z týchto vtákov tu prezimujú, väčšina však letí ďalej na juh, aby sa na jar opäť objavili vo Waddenskom mori počas spiatočnej cesty. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd