Medveď napadol ďalšieho človeka. K incidentu došlo pri Prievidzi

Medveď napadol ďalšieho človeka. K incidentu došlo pri Prievidzi
Ema Bazhaykin

Od tragickej smrti hubára pod Tatrami, ktorého napadol medveď, prešlo len niekoľko dní, a v našich lesoch už došlo k ďalšiemu incidentu. Muž mal utrpieť viaceré zranenia, na mieste už zasahujú záchranári.

Nie je to tak dávno, čo na začiatku októbra došlo k tragickej udalosti, kedy medveď smrteľne napadol muža v okolí obce Hybe.

Na jeseň sa to však v lese hemží hubármi, ktorých trasy sa nanešťastie často prelínajú s cestami našej najväčšej šelmy – medveďa hnedého. K nešťastnému incidentu došlo aj dnes v dopoludňajších hodinách.

Medveď spôsobil mužovi viaceré zranenia

V katastrálnom území obce Kanianka v okrese Prievidza napadol medveď človeka. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na svojich sociálnych sieťach. Občanov žiada o opatrnosť. Apelovala na nich, aby si prechádzku v lokalite radšej rozmysleli.

 

„V lesnom poraste medzi obcou Šútovce a Poruba v katastrálnom území obce Kanianka došlo k napadnutiu človeka medveďom hnedým. Zásahový tím bol vyrozumený a smeruje na miesto výskytu,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

Občanov požiadala o opatrnosť. „V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať na čísle 158,“  dodala polícia.

Muž mal utrpieť viaceré zranenia dolných a horných končatín.

Koreňom problému sú vnadiská

Po nešťastnej udalosti pri obci Hybe ochranári z iniciatívy My sme les upozornili na vnadisko, ktoré sa nachádzalo len necelý kilometer od miesta incidentu. Podľa mnohých odborníkov je práve toto dôvodom, prečo v poslednom čase dochádza k útokom tak často.

Okrem ďalších zvierat vnadisko podľa aktivistov navštevujú aj medvede. TASR o tom informoval Marek Kuchta z iniciatívy. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR reagovala, že o výskyte vnadiska nemá vedomosť.

 

Kuchta priblížil, že vnadisko sa nachádza zhruba 700 metrov od miesta, kde došlo k útoku. Uviedol, že v okolí sa ich nachádza viac a sú ošetrené fotopascami.

„Medvede, ktoré boli do podhoria prilákané už v skorých letných mesiacoch dozrievajúcou kukuricou, tak aj po žatve zostávajú skoncentrované v podhorí, v blízkosti poľovníckych vnadísk. Tie im okrem kukurice ponúkajú aj ďalšie zdroje ľahko prístupnej potravy, ako je zrejmé aj z fotografií, ktoré sme zhotovili,“ poznamenal.

Doplnil, že prevádzkovateľ vnadiska o návštevách medveďov takmer s istotou vie, keďže mu MMS fotopasca priebežne posiela aktuálne zábery. „Nepochybne aj takéto nezodpovedné správanie človeka v miestach s trvalým výskytom medveďa prispieva k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom,“ zhodnotil Kuchta.

Ak takéto nezodpovedné správanie znepokojuje aj vás, podpíšte výzvu na zrušenie vnadísk.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Štvrtok
Jasno
15 °C / -4 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
16 °C / -4 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd