Medikán bičuje juh Európy plnou silou. Priniesol už 600 mm zrážok. Autá miznú pod vodou

Veronika Salayová

Južné krajiny Európy aktuálne bičuje medikán naplno. Ten vyčíňa v Španielsku, na juhu Francúzka a už aj v Taliansku. Do všetkých spomenutých krajín prináša silný vietor a najmä extrémne zrážky. Úhrny sa pohybujú okolo 600 mm a tieto enormné prívalové zrážky masívne zaplavujú a strhávajú so sebou aj autá. 

Medikán je označenie pre stredomorský tropický cyklón nad Stredozemným morom. Medikány sú oveľa výraznejšie a silnejšie ako bežné cyklóny, a prinášajú veľmi silný vietor a intenzívne zrážky. A práve toto a deje na juhu Európy...

Silné dažde viedli k bleskovým povodniam na juhu a východe Francúzska. Medikán ešte nikam neodchádza a do Francúzska a Talianska mieria ďalšie zrážky. V krajine platia najvyššie výstrahy.

Výnimočná situácia vo Francúzsku

V južnom a juhovýchodnom Francúzsku už intenzívne prší od utorka a pršať naďalej neprestáva. Národná meteorologická agentúra Meteo France to označila za výnimočnú situáciu. V priebehu 48 hodín spadlo na jednej ploche až 630 litrov vody na meter štvorcový

Najťažšia situácia nastala v departemente Ardèche. V niektorých mestách, vrátane Annonay, boli niektorí obyvatelia evakuovaní a školy boli zatvorené. V meste Labegude rýchlo tečúce masy vody unášali autá.

 

V meste Givors, viac ako 100 kilometrov severne od Lyonu, zaplavilo množstvo áut zaparkovaných pri nákupnom centre. Pršalo toľko, že niektoré z nich takmer úplne zmizli pod vodou.

Meteorológovia stále hlásia výdatné zrážky. Pre viaceré oblasti boli vydané červené výstrahy pred počasím. Medzi ne patrí Lyon, tretie najväčšie francúzske mesto. Výstrahy zostanú v platnosti minimálne ešte do dnešného večera. 

Medikán prichádza do Talianska

Zrážky však už dorazili aj do severného Talianska, kde hlásia prvé povodne. Napríklad v Campiglii napršalo za 1 hodinu 90 mm , čo je viac ako priemer za celý mesiac.

Vo Venturine, kde napršalo 150 mm zrážok, sa ulice taktiež rýchlo zmenili na rieky, ktoré ťahali aj autá. Platí tu kritická situácia a starosta vydal zákaz cestovania. Záplavy hlási aj známa Pisa a úrady varujú obyvateľov, aby ostali doma v bezpečí.

 


Práve Taliansko teraz čakajú krušné hodiny a dni. Medikán bude naplno bičovať najprv sever Talianska a následne bude prinášať silný vietor a extrémne zrážky do centrálnej časti a ďalej na juh, kde sa najintenzívnejšie zrážky očakávajú cez víkend a začiatkom budúceho týždňa medzi Kalábriou a Sicíliou s úhrnmi okolo 300 mm zrážok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd