Máte aj vy doma inváziu slimákov? Tieto sú dokonca nebezpečné pre domácich miláčikov

Máte aj vy doma inváziu slimákov? Tieto sú dokonca nebezpečné pre domácich miláčikov
Veronika Sádovská

Tieto slimáky sa udomácnili už aj u nás, no ide on invázny druh, ktorý môže byť nebezpečný. Ohrozená je populácia psovitých aj mačkovitých šeliem.

Mnohí majú po výdatných dažďoch vo svojich záhradách aktuálne doslova inváziu slimákov, konkrétne slizniakov. Tí sa vyrojili ako "huby po daždi" a zbaviť sa ich je pomerne náročné.

Hlavu v smútku majú hlavne farmári a domáci pestovatelia, pretože tieto slimáky zožerú to, čo nezničili krúpy či povodne. Jeden druh je však obzvlášť nebezpečný aj pre vašich domácich miláčikov.

 

Nebezpečný invázny druh slimáka

Slizovec iberský (Arion lusitanicus) je dorastá do dĺžky asi 12 cm. Je typický svojim nevšedným sfarbením, ktoré môže mať hnedé až oranžové odtiene, niekedy so sivastým alebo olivovým nádychom.

Dýchací otvor sa nachádza v prednej polovici štítu na jeho spodnom okraji (na rozdiel od slizniakov a slizniačikov, ktorí majú dýchací otvor v zadnej polovici štítu).

Tento druh pochádza z Pyrenejského polostrova, k ktorého sa rozšíril približne pred 30 rokmi do celej Európy. Najčastejšie k nám "pricestoval" v kvetináčoch ešte vo forme vajíčok. Obľúbené biotopy sú záhrady a najpočetnejší je v druhotných stanovištiach

U nás nemá prirodzeného nepriateľa a sám požiera naša slizniaky a slizniačiky. Preto sa mu veľmi dobre darí a rozmnožuje sa veľmi rýchlo. Má to však aj veľké riziká pre voľne žijúce a aj domáce zvieratá.

 

Nebezpečný pre psy a mačky

Tieto živočíchy predstavujú významnú hrozbu pre mnohé pôvodné druhy, oveľa väčšie ako oni sami. Slimáky prenášajú parazitické hlísty, ako je Angiostrongylus vasorum, ktoré parazitujú v pľúcnych tepnách a srdciach psovitých šeliem a mačiek, vrátane psov, líšok, vlkov a rysov.

Týmto zvieratám môžu spôsobiť problémy s dýchaním tým, že poškodia vzduchové vaky v pľúcach a blokujú krvné cievy, bránia cirkulácii krvi a vedú k zlyhaniu srdca.

Najradšej sa živia klíčiacimi alebo vyvíjajúcimi sa rastlinami, najmä púčikmi a mladými listami. Väčšie a staršie listy im chutia menej. Mäkkýše tiež spôsobujú značné škody na plodinách zemiakov tým, že vyhryzú otvory na povrchu hľúz a vŕtajú kanály, v ktorých sa môžu skrývať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 10 °C
Patrik
Zajtra
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd