Maslo je znova drahé. Môže za to veľmi horúce počasie

Maslo je znova drahé. Môže za to veľmi horúce počasie
Veronika Sádovská

Maslo v obchodoch znova zdraželo a jedným z dôvodov, prečo tomu tak je, je aj príliš horúce počasie v lete. Klimatické zmeny nás ovplyvňujú viac ako si myslíme.

Mnohým z nás sa počas posledných dní naskytol v obchodoch veľmi nepríjemný pohľad na ceny jednej z najzákladnejších komodít a tou je maslo. Prečo je jeho cena taká vysoká? Dôvodov je viacero, ale jedným z faktorov, ktoré k tomu prispeli, boli aj horúce dni v lete.

Okrem plánovaného zdražovania kvôli konsolidácií financií na cenotvorbu produktov vplýva aj počasie. Ovocinárom pomrzli už pučiace stromy a kravám bolo v lete za veľmi horúco.

 

Kravám bolo horúco

Jedným z hlavných dôvodov, prečo k tomuto zdražovaniu došlo, sú tohtoročné vlny horúčav. „Keď je teplé leto, tak dojnice doja trochu menej, pretože zažívajú tepelný stres, a aj tá výživa je suchá a nemá tú kvalitu,“ vysvetľoval predseda Českomoravského zväzu mliekarenského Jiří Kopáček. 

Mlieko vydojené počas horúčav má nižšiu tučnosť, je ho potrebné na výrobu masla viac. Tento problém však nemáme len my či naši susedia, ale postihol celú Európu.

V Európe tiež vyčíňala katarálna horúčka oviec, ktorá napriek svojmu názvu postihuje aj dobytok. To všetko viedlo k tomu, že mlieka bolo menej, k čomu keď sa pripočíta vysoký dopyt, vytvára ideálne podmienky na zdražovanie.

Dobrou správou je, že s ochladením opäť vzrastie apetít kráv a tučnosť ich mlieka. Na druhú stranu ale budú Vianoce a pred nimi vždy ceny stúpajú, takže cenu masla je ťažké v tejto chvíli predikovať. U nás bude na cenotvorbu vplývať aj aktuálna politická situácia a prijaté opatrenia.

 
 

Z fariem sú púšte

Počasie bude každopádne podobné problémy spôsobovať aj v budúcnosti. A to ovplyvní ceny, za ktoré budú obchody predávať potraviny. „Každý rok všetci vedeli, že skoro na jar bude zelenina zo severu Afriky, z juhu Španielska. Keď sa tam dnes pôjdete pozrieť na to, čo pred piatimi rokmi boli zeleninárske farmy, tak je to vyprahnutá pôda, na ktorej rastú tak maximálne kešu orechy a už tam nerastú ani olivovníky,“ opisuje šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu ČR Tomáš Prouza. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd