Masa horúceho vzduchu mieri do Európy. Teploty sa budú šplhať až k +40 °C

Masa horúceho vzduchu mieri do Európy. Teploty sa budú šplhať až k +40 °C
Veronika Salayová

Do Európy prichádza prvá vlna horúčav tohto roka. Masa horúceho vzduchu z Afriky prinesie spaľujúceho horúčavy a na juhu Európy zrejme udrú aj prvé štyridsiatky.

Obyvatelia európskych krajín pri Stredozemnom mori sa pripravujú na prvú vlnu horúčav tohto roka. Vplyvom africkej tlakovej výše bude do južných krajín Európy prúdiť veľmi horúci vzduch. 

Talianski meteorológovia predpovedajú veľmi horúci víkend. Teplomery sa vyšplhajú až k +38 °C, pričom nie je vylúčené, že vystúpia ešte vyššie, a to až k hranici +40 °C.

Už v piatok v Ríme dosiahla teplota 30 °C, no cez víkend môže vystúpiť aj na +34 °C. Na severe sa však očakáva postupný pokles teplôt, čo môže dočasne prerušiť horúčavy.

 

Vlna horúčav bude pokračovať aj na budúci týždeň

Kým na severe Talianska vlna horúčav nevydrží dlho, no na juhu môže táto vlna trvať dlhšie až do budúceho týždňa a miestne teplotné rekordy môžu byť prekonané. 

Talianske médiá pripomenuli, že minuloročné leto bolo strašne horúce. Najvyšší stupeň horúčav platil v mnohých mestách až niekoľko týždňov, pričom teploty dosahovali až +45 °C. 

Podľa odborníkov budú horúčavy v dôsledku klimatických zmien dlhšie a rušivejšie. Už teraz máme za sebou rekordne horúci rok. 

 

Najteplejší globálny máj v zaznamenanej histórii je za nami, potvrdili  v stredu vedci pracujúci na programe EÚ Copernicus Climate Change Service (C3S).

Tohroročný máj bol 12. mesiacom po sebe, kedy bol prekonaný globálny teplotný rekord.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd