MAPY: V týchto okresoch sa dnes a zajtra očakávajú BÚRKY

MAPY: V týchto okresoch sa dnes a zajtra očakávajú BÚRKY
Peter Minárik

Začiatok týždňa prinesie do niektorých okresov Slovenska búrky, ktoré prinesú ako také spríjemnenie. Dnes hrozia predovšetkým prehánky, no počas zajtrajšieho dňa sa už na našom území očakávajú výraznejšie búrky, ktoré by mohli spôsobiť aj problémy.

Nad našou oblasťou sa vo vysokom tlaku rozpadá studený front. Tento studený front ovplyvňuje počasie predovšetkým v Česku a v Rakúsku, no čiastočne ovplyvní počasie aj u nás.

Už dnes sa očakávajú na našom území prvé prehánky, prípadne búrky, ktoré môžu v niektorých okresoch nášho územia schladiť horúci, letný deň, no oveľa výraznejšia búrková činnosť sa na našom území očakáva v utorok. V ktorých okresoch sa očakávajú búrky?

 

Dnes len prehánky, výnimočne búrky

Aktuálne máme na našom území prevažne slnečné a veľmi teplé počasie, ktoré prináša do južných okresov teploty nad hranicou +30 °C.

V oblasti Banskobystrického kraja však dochádza k tvorbe kopovitej oblačnosti a v nadchádzajúcich hodinách sa môžu sformovať prvé prehánky, prípadne aj slabšie búrky.

Riziko dnešných búrok je len v oblasti Banskobystrického kraja a pravdepodobnosť búrok v tejto oblasti je okolo 30%.

riziko búrok počas pondelka
riziko búrok počas pondelka

Ak sa aj nejaká búrka vyskytne, tak bude slabá. Jej výraznejšiemu rastu zabráni suchší vzduch, ktorý sa nachádza nad hladinou 5 km.

Výraznejšie búrky prídu v utorok

Oveľa výraznejšia búrková situácia sa očakáva zajtra, kedy sa nad našim územím bude nachádzať samotný studený front. Ako sme však informovali, tak tento front sa bude nad Slovenskom rozpadať.

 

Prinesie zväčšenú oblačnosť a v rámci orografie začnú počas popoludnia vznikať prehánky a búrky a to predovšetkým na strednom Slovensku.

riziko búrok počas utorka
riziko búrok počas utorka

Utorkové búrky budú oveľa nebezpečnejšie a početnejšie. Búrky budú stacionárne a prinášať budú prívalové zrážky, ktoré by mohli vyvolať aj lokálne povodne.

Prvé prehánky a búrky sa môžu objaviť dnes, no oveľa výraznejšia búrková situácia nás čaká zajtra. Stále však bude veľmi teplo a sucho a ani zajtrajšie búrky nebudú plošné, čo by zmiernilo sucho na Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd