MAPY: Kalamita prinesie množstvo snehu. V týchto okresoch to bude najhoršie

MAPY: Kalamita prinesie množstvo snehu. V týchto okresoch to bude najhoršie
Peter Minárik

Vo večerných hodinách čaká naše územie výrazné zhoršenie počasia, ktoré prinesie na naše územie dážď, ale aj výdatnejšie sneženie, ktoré na naše územie prinesie prvú snehovú kalamitu. Tá dá v ranných hodinách zabrať hneď v niekoľkých oblastiach. Napadne aj 20 cm snehu.

Na Slovensko mieri prvá snehová kalamita tejto sezóny. Tá dorazí predovšetkým na juh a východ krajiny, kde prinesie poriadne problémy. Naopak, na západe Slovenska sa žiadne zimné komplikácie neočakávajú. Tu sa totiž zrážky zmenia na kvapalné a roztopia aj posledné zvyšky snehu.

V nadchádzajúcich hodinách sa nad naše územie rozšíria hneď dve vlny sneženia. Jedna príde večer od severozápadu a druhá, výraznejšia vlna sneženia dorazí nad naše územie v noci od juhu. Postará sa o to tzv. Jadranka.

Sneh zasype predovšetkým juh a východ Slovenska

Vo večerných hodinách sa z Česka nad naše územie rozšíri prvé zrážkové pole. Snežiť bude spočiatku najmä na severozápade, no ešte do polnoci sa sneženie dostane nad väčšinu stredného Slovenska a postupne aj nad východ.

Intenzita sneženia však zatiaľ nebude výrazná. Tie vážne problémy prídu až po polnoci od juhu.

Počítajte s tým, že okolo 01:00 ráno začne od juhu nad stredné Slovensko postupovať výrazné sneženie, ktoré prinesie intenzitu sneženia aj viac ako 3 cm nového snehu za hodinu. Najvýdatnejšie bude snežiť do 08:00 ráno a to už na celom strednom a východnom Slovensku, pričom najvýdatnejšie sneženie bude aj naďalej na juhu a východe krajiny.

Najnovšie prepočty numerických modelov počítajú s tým, že najhoršia situácia bude v ranných hodinách v Banskobystrickom a v Košickom kraji, kde môže napadnúť od 10 do 20 cm nového snehu.

Očakávaná výška nového snehu
Očakávaná výška nového snehu

Ako vidieť na mape, tak snehové zrážky sa vyskytnú na takmer celom Slovensku a prinesú niekoľko centimetrov čerstvého snehu. Tie spôsobia problémy, no prvá tohtoročná snehová kalamita hrozí najmä na juhu a východe Slovenska.

Veľa snehu napadne aj v samotných Košiciach, kde by v nadchádzajúcich hodinách mohlo spadnúť až okolo 15 cm snehu, čo spôsobí rozsiahle problémy.

Na západe bude pršať

Jedinou oblasťou, kde zajtra ráno v súvislosti so snežením nečakajte komplikácie je západné Slovensko. Tu už teraz prší a dážď sa očakáva aj v nadchádzajúcich hodinách. V noci a ráno však hrozia aj komplikácie.

Nebezpečné to môže byť najmä v ranných hodinách, kedy sa očakáva možný výskyt poľadovice. V nasledujúcich hodinách tak na našom území počítajte s komplikáciami a na juhu a východe Slovenska sa pripravte na prvú tohtoročnú snehovú kalamitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd