MAPA: Od zajtra bude búrlivo. Pozrite si, v ktorých oblastiach Slovenska treba počítať s búrkami

MAPA: Od zajtra bude búrlivo. Pozrite si, v ktorých oblastiach Slovenska treba počítať s búrkami
Peter Minárik

Od zajtra sa treba pripraviť v našej oblasti na sériu búrok, ktorý by sa mali vyskytovať prakticky na každodennom poriadku. Silné búrky vystrájajú už teraz v západnej Európe a naše územie sa dočká v priebehu štvrtka.

Počasie v Európe začal ovplyvňovať studený front, ktorý postupuje od Britských ostrovov cez západnú Európou až nad Stredomorie. Na tomto studenom fronte sa už v týchto chvíľach vyskytujú pomerne intenzívne búrky, ktoré prinášajú krúpy a silné zrážky.

Mimoriadne búrlivo je aktuálne predovšetkým vo východnom Francúzsku, kde sa vyskytujú búrky s krúpami. Vlna búrok sa aktuálne ženie k Parížu.

mapa aktuálnych búrok
mapa aktuálnych búrok, zdroj: blitzortung.org

Tieto búrky sa teraz budú presúvať smerom nad severné Francúzsko a v noci sa dostanú cez Lamanšský prieliv a budú smerovať k Londýnu, kde by mala začať postupne búrková činnosť zanikať. Najbližšie hodiny tak môžu byť ešte veľmi nebezpečné.

 

Slovensko sa dočká od štvrtka

Studený front sa v priebehu nočných a ranných hodín dostane o niekoľko stoviek kilometrov smerom k východu. Udiať by sa však malo to, že nad Nemeckom, Českom až smerom nad Balkán sa studený front spomalí a začne sa vlniť.

Na tomto zvlnenom studenom fronte sa budú tvoriť jednotlivé vlny búrok, ktoré zasiahnu strednú Európu, pričom prvá vlna búrok nás čaká už v priebehu štvrtkového podvečera.

V ktorých oblastiach hrozia búrky?

Prvé búrky začnú vznikať v popoludňajších hodinách nad oblasťou Nemecka, severného Talianska a Balkánu. K výraznejšiemu rozvoju búrok dôjde po 15:00, kedy sa búrková činnosť očakáva už aj na našom území.

K rozvoju kopovitej oblačnosti a k následným búrkam by malo dochádzať v Maďarsku a nad západným Slovenskom. Načasovanie búrok je však nateraz pomerne otázne. Niektoré numerické modely ako ECMWF očakávajú búrky už medzi 15:00 až 18:00, no napríklad model ICON s tým počíta až po 18:00.

Búrky sa na strednom a východnom Slovensku neočakávajú, zatiaľ čo na západnom Slovensku bude pomerne vysoká pravdepodobnosť. Platiť bude to, že čím juhozápadnejšie sa nachádzate, tým je pravdepodobnosť výskytu búrok vyššia.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok
 

Vyššie sme spomínali, že sa studený front zvlní a na tomto studenom fronte tak budú vznikať jednotlivé vlny búrok. Prvé búrky sa očakávajú popoludní a podvečer, no numerické modely avizujú, že ďalšia vlna búrok je možná v nočných hodinách.

Ani počas piatka nezostaneme bez búrok, pričom ich pravdepodobnosť je predovšetkým na západe Slovenska. Situáciu budeme priebežne upresňovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd