Máme za sebou najhorúcejší rok na našej planéte. Zavŕšil ho REKORDNE horúci máj

Máme za sebou najhorúcejší rok na našej planéte. Zavŕšil ho REKORDNE horúci máj
Ema Bazhaykin

Uplynulý mesiac máj bol ďalším, ktorý lámal rekordy. Ide o dvanásty mesiac po sebe, ktorý bol najteplejším v histórii meraní. 

Mesiac čo mesiac láme počasie teplotné rekordy a máj sa tak stal už dvanástym mesiacom v poradí, ktorý bol globálne teplejší než ktorýkoľvek predchádzajúci máj v histórii merania. Hovoria o tom aj najnovšie dáta služby Copernicus Climate Change Service (C3S), ktorú implementuje Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia.

Máj 2024 bol teplejší ako ktorýkoľvek predchádzajúci máj v zázname údajov, s priemernou teplotou vzduchu na povrchu +15,91 °C. Bolo to o 0,65 °C viac ako priemer v rokoch 1991 – 2020 za máj, a o 0,19 °C viac ako predchádzajúce maximum zaznamenané v máji roku 2020. Aké ďalšie rekordy tohtoročný máj pokoril?

Máj lámal teplotné rekordy

Tento máj bol o 1,52 °C teplejší ako odhadovaný májový priemer pre roky 1850-1900 v predindustriálnom referenčnom období. Globálna priemerná teplota za posledných 12 mesiacov (jún 2023 – máj 2024) je najvyššia, aká bola kedy zaznamenaná.

 

Priemerná európska teplota v máji 2024 bola o 0,88 °C vyššia ako priemer z rokov 1991 – 2020 v máji a tohtoročný máj bol zároveň tretím najteplejším májom v histórii kontinentu.

Zaujímavé je, že teploty nad východným Tichým oceánom boli, naopak, pod priemerom, čo naznačuje vývoj La Niña. Napriek tomu teploty vzduchu nad oceánom v mnohých iných regiónoch zostali na nezvyčajne vysokej úrovni. Priemerná teplota povrchu mora za máj 2024 bola +20,93°C, čo je najvyššia zaznamenaná hodnota za ktorýkoľvek iný máj.

Rekordy aj vo vlhkosti vzduchu

Máj 2024 bol vlhší než doterajší priemer na Islande, v Spojenom kráľovstve, Írsku, strednej Európe a väčšine juhovýchodnej Európy, takisto na severe Pyrenejského polostrova a v západnom Rusku. Silné dažde spôsobili rozsiahle záplavy v Nemecku, Beneluxe a Taliansku.

Naopak, veľká časť Pyrenejského polostrova, juhozápadné Turecko, Pobaltie a väčšina východnej Európy, boli suchšie, než je doterajší priemer.

Vlhkejšie než doteraz bolo aj v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii či juhovýchodnej Afrike. Juhozápadná Ázia dokonca zažila výnimočné zrážky a záplavy. Tajfúny zasiahli Japonsko, severné Filipíny a južnú Čínu. Južná Brazília zaznamenala silné dažde, ktoré ešte prispeli k zhoršeniu aprílových záplav.

 

Suchšie ako priemerné podmienky boli pozorované v severnom Mexiku a regiónoch Spojených štátov a Kanady, kde došlo k lesným požiarom, ako aj v Ázii, vo veľkej časti Austrálie, južnej Afrike a Južnej Amerike.

Rekordy morského ľadu

Rozsah arktického morského ľadu bol len mierne pod priemerom v porovnaní s májom v rokoch 2022 a 2023.

Rozsah antarktického morského ľadu bol 8 % pod priemerom, čo je šiesty najnižší rozsah za máj v zázname satelitných údajov. Je to ale výrazne nižšia veľkosť ako rekordných -17 % zaznamenaných v máji 2023.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd