Máme za sebou najchladnejšiu noc od začiatku tohtoročnej zimy. Teploty klesali k -15 °C

Dominik Cenkner

Uplynulá noc bola poriadne mrazivá. Podľa všetkého sme zaznamenali najchladnejšiu noc v druhej polovici tohto roka, keď teploty na viacerých miestach klesali pod -10 °C. Kde bolo najchladnejšie?

Za tak nízke teploty môžeme vďačiť hneď niekoľkým skutočnostiam. Okrem toho, že naša oblasť sa na krátko dostala pod vplyv výbežku vyššieho tlaku vzduchu od juhozápadu, na Slovensko dorazil aj chladný vzduch z Arktídy.

Ochladenie k nám pritom dorazilo už počas včerajšieho dňa. Chladný vzduch od severozápadu sa postaral o to, že na niektorých miestach na severe krajiny zaznamenali celodenný mráz.

Pri vyjasnenej oblohe sa po západe slnka začalo ochladzovať ešte výraznejšie. Teploty vplyvom chladného vzduchu z Arktídy a bezvetria začali značne klesať najmä v oblastiach so snehovou prikrývkou.

Po 18. hodine už teplota klesla pod -10 °C

Ochladzovanie nabralo veľmi rýchly spád. Už napr. o 16:40 SEČ, namerali v Liptovskej Tepličke -10 °C.

Po 18. hodine teplotu pod -10 °C hlásili stanice Huty či Vyšná Boca. S pribúdajúcim časom sa k nim pridávali aj ďalšie miesta.

Kde bolo najchladnejšie?

Počas noci bolo najchladnejšie v oblasti Spiša, Gemeru a Horehronia. Tam teploty klesali k -15 °C.

V Telgárte teplomer ráno o 5. hodine ukazoval -13,2 °C. Chladno bolo aj na ďalších miestach.

Najchladnejšie bolo na stanici pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Teplomer tam ukazoval -14,7 °C. Podobne chladno bolo aj v Liptovskej Tepličke, kde teplota tiež klesla pod -14,0 °C.

Aj napriek tomu, že sa predpokladal pokles teplôt aj pod -15 °C, nakoniec tak na oficiálnych staniciach nedošlo. Ďaleko sme však od toho neboli.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Prvé slnečné lúče zdvihli aj teploty

Po mrazivej noci teploty začali stúpať hneď po východe slnka. Na miestach, kde začal fúkať vietor aj skôr.

V priebehu dnešného dňa však s výraznejším oteplením nemožno počítať. Vo vyššie spomenutých oblastiach so snehovou pokrývkou, sa bude počas celého dňa vyskytovať mráz.

Na záver len dodáme, že aj v ďalších dňoch nás čaká pravé zimné počasie s nízkymi teplotami. Takto silné nočné mrazy sa ale zatiaľ neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd