Magnetické pole Zeme vplýva aj na zdravie a správanie ľudí. Ako presne?

Magnetické pole Zeme vplýva aj na zdravie a správanie ľudí. Ako presne?
Veronika Salayová

Magnetické pole Zeme je jedným z najzáhadnejších a najvýznamnejších prírodných javov na našej planéte. Ako však magnetické pole Zeme ovplyvňuje ľudí a aké dôsledky môže mať na naše zdravie a správanie?

Magnetické pole Zeme je generované železným jadrom planéty, ktoré je v tekutom stave a obsahuje roztavené železo a nikel. Tento proces vytvára magnetické pole, ktoré obklopuje Zem ako ochranný štít pred škodlivým kozmickým žiarením a geomagnetickými búrkami. 

Bez tohto ochranného štítu by bola naša planéta vystavená nebezpečným účinkom kozmického žiarenia, ktoré by mohlo poškodiť život na nej.

Spánok, bolesť hlavy či agresivita?

Magnetické pole Zeme síce ľudia priamo nepociťujú, no jeho účinky sa skúmajú čoraz viac. Výskum ukazuje, že toto magnetické pole môže mať rôzne účinky na ľudské zdravie − môže ovplyvniť ľudský cirkadiánny rytmus, čiže vnútorné biologické hodiny, ktoré regulujú náš spánok. Niektoré štúdie ukazujú, že poruchy tohto rytmu môžu viesť k problémom s ospalosťou a depresiou.

Geomagnetické búrky môžu taktiež spôsobiť zmeny v magnetickom poli Zeme. Tieto zmeny sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových problémov, bolestí hlavy a iných zdravotných problémov. Ľudia, ktorí sú na tieto zmeny citlivejší, môžu trpieť viac.

Vedci tiež zistili, že pri geomagnetických búrkach možno u niektorých ľudí pozorovať zvýšenú mieru agresivity či nervozity. Výskum napríklad ukazuje aj to, že niektorí ľudia môžu za určitých magnetických podmienok zažiť väčšiu emocionálnu pohodu. To môže zahŕňať lepšiu náladu a nižšiu hladinu stresu.

Existujú dôkazy, že magnetické podmienky môžu ovplyvniť kreativitu a produktivitu ľudí. Niektorí ľudia sa môžu za určitých magnetických podmienok cítiť viac inšpirovaní, a dokonca aj kreatívnejší.

Potrebný ďalší výskum

Magnetické pole Zeme je jedným z najzáhadnejších a málo prebádaných javov na našej planéte. Hoci sa jeho účinky na ľudí stále skúmajú a diskutujú, nemôžeme ignorovať jeho význam pri zachovaní života na Zemi a jeho možné účinky na naše zdravie a správanie. 

Táto otázka zostáva naďalej otvorená a na úplné vyriešenie si vyžaduje ďalší vedecký výskum.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd