Ľudí znepokojila detailná snímka asteroidu z vesmíru. Čo na nej videli?

Ľudí znepokojila detailná snímka asteroidu z vesmíru. Čo na nej videli?
Veronika Sádovská

Mimoriadne jasná snímka asteroidu vo vesmíre vyvolala u ľudí strach. Snímka poskytovala veľmi detailný pohľad na tento potenciálne nebezpečný asteroid a mnohí si všimli túto jednu skuočnosť.

Asteroid, ktorého snímka znepokojila mnohých ľudí, má názov Ryugu a snímka poskytuje fascinujúci obraz toho, ako taký asteroid naozaj vyzerá, no ešte niečo viac. Prináša aj zaujímavý pohľad do vnútra vesmíru.

Nikoho neprekvapilo, že ide o kamenný, holý, skalnatý útvar, ktorý poteší hlavne geológov a tých, ktorí skúmajú horniny a neživú prírodu. Mnohých ale zarazil tento jeden detail.

 

Jeden malý detail

Ale aj keď je nepopierateľne úžasné mať taký jasný a detailný obraz asteroidu, mnohí ľudia zostali trochu znepokojení jedným konkrétnym aspektom z tejto fotografie. Paradoxne sa netýkal vôbec tohto vesmírneho telesa.

Snímka ohto asteroidu, čo sú skalnaté objekty plávajúce vesmírom, bola propagovaná ako jedna z „najjasnejších, aké kedy boli nasnímané“ . Omnoho viac ako potenciálne nebezpečenstvo, ktoré pre Zem predstavuje, ľudí znepokojila práve nepreniknuteľná tma okolo neho.

Možno ste už videli videá otvoreného oceánu v noci, s totálnou absenciou svetla a tmou tisíce metrov vody pod vami. Ale vesmír je ešte temnejší a desivejší ako tmavý oceán. Na sociálnych sieťach hneď zverejnili svoje reakcie.

Prvý užívateľ v reakcii na fotografiu napísal: „Čierna je zaujímavejšia ako skaly... Je to len večná nekonečná tma," zatiaľ čo ďalší povedal: „Je zvláštne, že keď sa v noci pozriete hore, vidíte jasné hviezdy, ale astronauti hovoria, že je tam čierna tma, keď sú vo vesmíre, nechápem to."

 

Astronauti sa necítia osamelo

Napriek neuveriteľnej izolácii a všadeprítomnej temnote sa niektorí astronauti, ktorí sa dostali takto ďaleko, necítili osamelí. Jedným z nich je Michael Collins, ktorý pilotoval veliteľský modul na Apolle 11. Počas 48 minút sa Collins stal najizolovanejšou ľudskou bytosťou vo vesmíre, keď prešiel na temnú stranu Mesiaca.

Napriek tomu povedal, že pociťuje „úžas, takmer žiaden strach, zadosťučinenie a takmer až nadšenie“.

Potenciálne nebezpečný asteroid

Ryugu je veľmi dôležitý asteroid a nachádza sa v pozícii, ktorá ho robí potenciálne nebezpečným pre našu planétu. NASA o ňom napísala: „Asteroid Ryugu, blízkozemský a potenciálne nebezpečný asteroid, je klasifikovaný ako asteroid typu Cb, ktorý má tmavý povrch a priemer ~1 kilometer.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Zajtra
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Piatok
Oblačno
13 °C / 2 °C
Lukáš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd