Línia búrok sa blíži k Slovensku. Na Moravu priniesli aj takéto extrémne krúpy

Dominik Cenkner

Ako sme dnes už informovali, Českom vplyvom studeného frontu postupujú silné búrky. Tie sa pomaly blížia k Slovensku, pričom aktuálne na Moravu prinášajú aj extrémne veľké krúpy.

Horúce počasie z posledných dní v nedeľu u našich susedov v Česku ukončujú búrky. Od dnešného poludnia pred nimi platia aj výstrahy.

Studený front prináša búrky, ktoré sú miestami aj veľmi silné. Objavujú sa aj supercely s väčšími krúpami a výdatnými prívalovými zrážkami.

Českí meteorológovia varovali, že v oblastiach, ktoré zasiahnu výdatné zrážky, môžu rýchlo stúpať hladiny najmä menších riek. Hrozia tam lokálne záplavy.

 

„Najvyššia pravdepodobnosť, že dôjde k prekročeniu prvého stupňa povodňovej aktivity, je v povodí hornej Moravy a Odry. Výrazné vzostupy hladín, rýchly odtok vody zo zeme a vysoké riziko lokálneho zatopenia ale nemožno vylúčiť ani v iných povodiach, kde je vysoké nasýtenie pôdy (východ a severovýchod ČR),“ dodali meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu.

Padajú extrémne veľké krúpy

V popoludňajších hodinách zasiahla supercela aj obec Chvaletín u Jindřichova Hradce. Priniesla tam extrémne veľké krúpy.

Ako vidieť na fotografii, s určitosťou majú priemer viac ako 5 cm. Aktuálne táto supercela postupuje ďalej na Moravu.

Extrémne veľké krúpy z Chvaletína u Jindřichova Hradce
Extrémne veľké krúpy z Chvaletína u Jindřichova Hradce , zdroj: Pavel Hubálek

Krúpy zasiahli aj susedné Rakúsko, konkrétne severovýchod krajiny. Boli síce o niečo menšie ako v Česku, ale aj oni spôsobili škody.

Búrky sa blížia k Slovensku

Línia búrok, ktoré postupujú Českom, sa blíži k hraniciam so Slovenskom. Predpokladá sa, že búrky naše územie zasiahnu okolo 18. až 19. hodiny.

U nás hrozí najmä silný vietor s rýchlosťou až okolo 60 km/h. Viac informácií nájdete v tomto článku.

 

Na záver len pripomenieme, že aktuálnu polohu búrok nájdete aj vďaka nášmu iRadar-u.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd