Leto končí, no letné počasie ani zďaleka nie. Slovensko má zarobené na problémy

Leto končí, no letné počasie ani zďaleka nie. Slovensko má zarobené na problémy
Peter Minárik

Leto skončí o 4 dni, no letné počasie nám tak skoro neskončí. Predpoveď a vyhliadka počasia na nasledujúce dni avizuje, že sa Slovensko dočká ustáleného a veľmi teplého počasia, ktoré nie je bežné. Naše územie má vykročené k poriadnym problémom, ktoré takéto počasie môže priniesť.

Naše územie už niekoľko týždňov zažíva nezvyčajne teplé počasie, ktoré je prerušované sériami búrok. Tieto búrky síce prinášajú lokálne aj výraznejšie zrážky, no takéto zrážky pôde príliš nepomáhajú. Pôda je totiž veľmi suchá a takéto prudké zrážky väčšinou len stečú a pôda ich nestíha absorbovať.

Včera sme zažili ďalšie prerušenie stabilného počasia v podobe búrok, ktoré sa vyskytovali najmä na strednom Slovensku a vyskytovali sa dokonca aj v nočných hodinách. Veľa nám však nepomohli.

Sucho sa zhorší

Sucho sa začína zvýrazňovať a situácia sa podľa predpovedí ešte viac zhorší.

 
 

Aktuálne sme prekročili doteraz najvyššie hodnoty pôdneho sucha, ktoré sme toto leto na Slovensku zaznamenali. Na viac ako 60% Slovenska máme sucho, pričom na viac ako 4% panuje extrémne sucho.

Miera intenzity pôdneho sucha v celom profile (porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961 – 2015) je na úrovni výrazného až extrémneho sucha ojedinele vo východnej polovici územia a na severe stredného Slovenska. Extrémne sucho je lokálne na Spiši, vo Volovských vrchoch, na Orave, na Hornom Zemplíne, v pohorí Čergov, v Slanských vrchoch a lokálne aj na krajnom juhozápade.

aktuálne sucho nad Slovenskom
aktuálne sucho nad Slovenskom, zdroj: intersucho.sk

Predpoveď počasia na najbližšie obdobie naznačuje nezvyčajný vývoj na našom území, ktorý by mal ešte viac prehĺbiť sucho na našom území a to začne byť už poriadny problém. Väčšine plodín sucho v tomto období už nevadí, no výrazne nám rastie riziko požiarov a nedostatku pitnej vody.

Počasie bude nezvyčajné

Po včerajších búrkach nás v najbližších dňoch čaká ustálené počasie. Do konca meteorologického leta zostávajú posledné 4 dni a tie by mali byť mimoriadne teplé. Podľa aktuálnych predpovedí sa očakávajú tropické teploty.

Nadchádzajúci víkend, ktorý prinesie aj prvý deň meteorologickej jesene bude nezvyčajne teplý. Maximálne teploty sa na našom území vyšplhajú až na +35 °C.

 

Budúci týždeň, ktorý by mal byť aj prvým týždňom meteorologickej jesene nebude ani zďaleka pripomínať jeseň. Počasie bude extrémne teplé, čo na súčasnú ročnú dobu nie je bežné. Aj naďalej nás čaká slnečné a veľmi teplé počasie s maximálnymi teplotami do +35 °C.

Septembrové dni budú pokračovať s mimoriadne horúcim a suchým počasím a tak skoro sa to nezmení. Teploty, ktoré nás na začiatok septembra čakajú budú až o 10 °C vyššie ako je bežné.

Pred nami je mimoriadne teplý začiatok meteorologickej jesene. Kedy sa ochladí a prídu výraznejšie zrážky si pozrite TU v mesačnej predpovedi >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd