Letné búrky sužujú Jadran. Deje sa tu niečo nezvyčajné

Letné búrky sužujú Jadran. Deje sa tu niečo nezvyčajné
Peter Minárik

V oblasti Jadranského mora je už druhý deň nezvyčajne búrlivo. Vyskytujú sa tu intenzívne búrky, ktoré na začiatok marca nie sú rozhodne bežné. Aktuálne sa ďalšia intenzívna búrka ženie cez Albánsko.

V oblasti Jadranského mora panuje od včerajšieho dňa veľmi búrlivé počasie. Intenzívne búrky sa vyskytujú hneď v niekoľkých krajinách. Ako prvé udreli silné búrky na Taliansko, v priebehu noci sa prehnali Chorvátskom a teraz sa začala vytvárať ďalšia intenzívna búrka, ktorá sa ženie Albánskom.

V oblasti Jadranského mora sa prehlbujú samostatné tlakové níže, pričom jedna z nich aktuálne ovplyvňuje počasie aj na našom území. Zároveň cez Jadran postupuje studený front a práve na tomto studenom fronte sa tvoria intenzívne búrky.

 

Detektory bleskov zaznamenali počas uplynulých hodín nad centrálnym Stredomorím už viac ako 12 000 bleskov, pričom veľká časť z nich udrela predovšetkým nad Jadranským morom.

nad Stredomorím udrelo už viac ako 10 000 bleskov
nad Stredomorím udrelo už viac ako 10 000 bleskov, zdroj: Lightningmaps.org

Búrková aktivita, ktorá sa v danej oblasti vyskytuje je na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajná. Na vine je okrem iného aj vysoká teplota povrchovej vody Jadranského mora, ktorá dosahuje nadpriemerne vysoké hodnoty.

Podmienky, ktoré sú aktuálne v oblasti Jadranu sú typické skôr pre polovicu apríla. Okrem teplého Jadranu je v tejto oblasti aj veľmi teplo. Uplynulé dni tu zaznamenali teploty, ktoré presahovali hranicu +20 °C.

 

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd