Lejak sa teraz presunie cez Slovensko a neskôr ustane. Už sa však chystá niečo veľké

Peter Minárik

Lejak, ktorý sa od ranných hodín vyskytuje na západnom Slovensku ustáva a presúva sa smerom na východ. Na východe bude v utorok výdatne pršať, zatiaľ čo na západnom Slovensku sa počasie upokojí a aj zlepší. Nie však nadlho.

Konečne sme sa dočkali výdatného lejaku, ktorý zasiahol mnohé regióny Slovenska a tam, kde ešte dážď neprišiel v najbližších hodinách príde.

Po dlhých týždňoch horúceho a veľmi suchého počasia, ktoré sa už prejavovalo na kritickom stave vodných tokov zažívame upršané počasie, ktoré postupne zasiahne celé naše územie.

Najviac zatiaľ napršalo na západe

Od rána na celom západnom Slovenku výdatne prší, pričom zrážkové úhrny sú výrazné. Plošne už napršalo od 15 do 40 litrov zrážok na meter štvorcový.

 

Najviac zrážok spadlo v okresoch Bánovce nad Bebravou, Zlaté Moravce, Partizánske, Nitra, Nové Zámky, Šaľa a Dunajská Streda, kde evidujeme plošné úhrny od 30 do 45 mm.

Na západe už vlna výdatných zrážok ustáva a v týchto chvíľach sa celé toto zrážkové pole, ktoré od rána ovplyvňovalo západné Slovensko nachádza nad stredným Slovenskom.

Liať teraz bude na východe

Počas nočných hodín sa bude výrazné pole zrážok presúvať pomaly zo stredného Slovenska nad východné Slovensko. Na východe dnes ešte panovalo letné počasie bez zrážok, zatiaľ čo na západe pršalo ako z krhly. V utorok sa situácia obráti. Na východe bude pršať ako z krhly počas celého dňa a na západe bude postupne slnečno.

Od juhozápadu sa totiž z alpskej oblasti nasunie nad naše územie výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý prinesie na západ zmenšenú oblačnosť. Na východe ešte bude pršať. Do utorkového večera by mohlo spadnúť až okolo 35 mm zrážok.

očakávané zrážky do utorkového večera
očakávané zrážky do utorkového večera

Počas stredy by už zrážková činnosť mala ustať na celom našom území a postupne sa aj zmenší oblačnosť, ale len dočasne. Už vo štvrtok sa začne počasie na Slovensku výrazne kaziť.

Od štvrtka pozor na nebezpečné počasie

Nad Jadranom sa bude v stredu prehlbovať tlaková níž, ktorá od stredajšieho večera začne ovplyvňovať počasie v alpskej oblasti. Postupne sa toto rozsiahle zrážkové pole nasunie aj nad naše územie a prinášať bude zrážky až do soboty.

Našu oblasť čaká veľmi upršané počasie, ktoré by mohlo priniesť až trojciferné hodnoty zrážkových úhrnov. Tie by mohli v našej oblasti dokonca vyvolať povodne. Situácia sa ešte bude upresňovať a celé zrážkové pole sa ešte môže odsunúť, no aktuálne to nevyzerá dobre.

očakávané úhrny do víkendu
očakávané úhrny do víkendu

Zároveň však od severozápadu prenikne chladnejší vzduch, ktorý do alpskej oblasti prinesie vlnu sneženia. Napadnúť by mohol až meter nového snehu.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd