LEJAK dnes naberie na intenzite. Od tejto hodiny to začne byť zlé

Peter Minárik

Až do dnešného poludnia bude dážď na našom území relatívne pokojný, no potom sa to začne meniť a dážď výrazne naberie na intenzite. Od ktorej hodiny to začne byť zlé a čo treba očakávať?

Najviac zrážok zatiaľ spadlo zatiaľ na Záhorí, no stále môžeme zjednodušene povedať, že je to relatívne v pohode. Úhrny zrážok sa za 24 hodín pohybujú maximálne do 40 mm, čo nie je výrazný úhrn, ktorý by mal spôsobovať problémy.

Dnes sa to však všetko začne meniť a zaznamenáme to, pred čím varujú všetci meteorológovia. Dážď začne naberať na intenzite a bude spôsobovať prvé problémy.

Čakajte vlnu zrážok

Zrážky, ktoré od dnes naberú na sile, prinesie rozsiahla tlaková níž, ktorá sa presúva zo severného Jadranu priamo nad našu oblasť. S touto tlakovou nížou súvisí rozsiahle zrážkové pole.

Jednotlivé zrážkové vlny nás zasiahnu do pondelka v niekoľkých vlnách, pričom dnes nás čaká prvá, mimoriadne intenzívna vlna. Demonštrovať to môžeme na číslach.

 

Zatiaľ čo za uplynulých 24 hodín spadlo na našom území maximálne 40 mm zrážok, tak nasledujúcich 24 hodín spadne 50 až 110 mm zrážok.

úhrn zrážok na dnešný deň
úhrn zrážok na dnešný deň

Lejak naberie na sile popoludní

Výrazný lejak čakajte v oblasti západného Slovenska, predovšetkým na Záhorí už dopoludnia, no intenzita sa bude pohybovať do 5 mm za hodinu.

V priebehu popoludnia, po 13:00 h začne dážď naberať na intenzite a pršať by malo s úhrnom lokálne až k 10 mm za jednu hodinu, čo je mimoriadne výrazný úhrn.

 

Takto intenzívne by malo pršať zhruba do 18:00 h a následne by mali zrážky slabnúť.

Vo večerných hodinách by zrážky dokonca na Slovensku mohli celkovo ustáť a prechodne si naše územie od dažďa oddýchne, no len dočasne. V sobotu ráno príde ďalšia, mimoriadne intenzívna vlna zrážok a tá už vyvolá povodne.

Povodne môžu páchať materiálne škody a pred nečakanými nástrahami počasia vás ochráni vhodné poistenie. Zistite, či je vaša nehnuteľnosť vhodne poistená a pripravená. Stačí vyplniť nezáväzný formulár a budete kontaktovaný. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd