Látky uvoľňované pri odpaľovaní pyrotechniky sú toxické a karcinogénne, varuje Slovenská Akadémia Vied

Látky uvoľňované pri odpaľovaní pyrotechniky sú toxické a karcinogénne, varuje Slovenská Akadémia Vied
Veronika Sádovská

Chemické látky a prachové častice uvoľňované pri odpaľovaní zábavnej pyrotechniky sú podľa vedcov vysoko toxické a karcinogénne. Majú preukázateľne negatívny dopad na ľudské zdravie i životné prostredie A to bezprostredne aj dlhodobo.

Zábavná pyrotechnika podľa vedcov zo Slovenskej Akadémie Vied (SAV) obsahuje celú škálu nebezpečných látok a veľké množstvo ťažkých kovov. Niektoré látky sa navyše v prostredí hromadia.

Z ovzdušia, kde ohňostrojový smog môže pretrvávať aj niekoľko dní, sa škodlivé látky uvoľňujú do vody a pôdy a stávajú sa tak súčasťou potravinových reťazcov. SAV už predtým varovala, že zábavnú pyrotechniku ​​nemožno odpaľovať bez významného rizika pre zdravie aj životné prostredie.

Namieste je podľa vedcov uvažovať o zásadnom obmedzení zábavnej pyrotechniky, prípadne aj o jej zákaze.

Množstvo nežiadúcich účinkov

Medzi krátkodobé negatívne účinky pyrotechniky patrí nevoľnosť, dýchacie problémy alebo zhoršenie chronických zdravotných problémov, uviedla Táňa Závodná z Ústavu experimentálnej medicíny.

Už krátkodobé vystavenie vysokým koncentráciám prachových častíc je sprevádzané zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych príhod. Z dlhodobejšieho hľadiska je potrebné vziať do úvahy fakt, že mnoho látok z petárd je karcinogénnych.

Amatérske odpaľovanie je pritom nebezpečnejšie ako ohňostroje pripravované profesionálmi, konštatovali vedci. Zatiaľ čo bežná pyrotechnika vybuchuje vo výške dvadsať až štyridsať metrov nad zemskou úrovňou, u profesionálnych rakiet ide skôr o sto metrov, kde sa škodliviny môžu oveľa efektívnejšie a rýchlejšie rozptýliť v atmosfére.

Látky toxické i zakázané

Závodná odporučila ľuďom, ktorí chcú čo najviac obmedziť negatívny vplyv silvestrovských ohňostrojov na svoje zdravie, aby sa od nich držali čo najďalej a pokiaľ sú doma, aby nevetrali. Ľuďom s dýchacími problémami môže pomôcť čistička vzduchu.

Dôležité je tiež po skončení osláv čo najskôr odpratať zvyšky pyrotechniky, aby sa látky z nich uvoľňované ďalej nedostávali do pôdy či vody alebo neohrozili malé deti a zvieratá.

Bežnou súčasťou zábavnej pyrotechniky sú predovšetkým kovy, ktoré ohňostroju dávajú farby. Zvýšené hodnoty toxických látok v ovzduší vedci zaznamenávajú aj niekoľko dní po ohňostrojoch. Veľká časť pyrotechniky sa navyše kupuje z nelegálneho predaja. Také petardy a rakety potom obsahujú aj látky, ktoré nie sú v Európskej únii povolené.

Kritici ohňostrojov dlhšiu dobu upozorňujú na to, že petardy a pyrotechnika ohrozujú domáce i voľne žijúce zvieratá a okolitú prírodu, môžu spôsobiť zranenie aj škody na majetku a v neposlednom rade sú zdrojom veľkého množstva nerecyklovateľného odpadu. Niektoré mestá tak namiesto ohňostrojov organizujú na prelome roku videomappingy či laserové show.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd