Ovplyvní počasie na celom svete. La Niña sa už onedlho prejaví naplno

Ovplyvní počasie na celom svete. La Niña sa už onedlho prejaví naplno
Veronika Salayová

Počasie na celom svete podľa informácií meteorológov už začína ovplyvňovať jav La Niña. Najnovšie odhady naznačujú, že jeho plný nástup sa prejaví už v priebehu októbra, a následne pretrvá minimálne do marca budúceho roka.

Americká meteorologická agentúra CPC predpovedá, že jav La Niña sa s veľkou pravdepodobnosťou objaví v období medzi septembrom a novembrom.

Počas októbra je šanca, že La Niña ovplyvní celosvetové počasie, až 71 %, v novembri ešte vyššia. Atmosférický jav La Niña má schopnosť ovplyvniť počasie na celom svete. Strach budí najmä v rovníkovom pásme a Karibiku.

 

Zatiaľ čo v oblasti rovníka môže v rozdielnych oblastiach zapríčiniť suchá alebo, naopak, povodne, v Karibskom mori dokáže spôsobiť zvýšenú hurikánovú aktivitu. Práve La Niña je jedným z dôvodov, prečo bol hurikán Helen taký silný a v niektorých ohľadoch až rekordný.  

Zima môže byť chladnejšia, ale...

Ak sa La Niña stihne prejaviť do začiatku zimy, bude podľa odborníkov pretrvávať minimálne do marca budúceho roka a prinesie ochladenie. 

Pripomeňme si, že La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

La Niña je jav, kedy dochádza k poklesu teploty povrchovej vrstvy tropickej časti Tichého oceánu. To sa aj reálne deje už od mája 2024, kedy postupne zanikal El Niño. Merania tento trend klesajúcej teploty potvrdzujú. 

Vo všeobecnosti tento jav prináša ochladenie v priemere o niečo chladnejšie zimy do Európy. Na druhej strane neplatí pravidlo, že ak nastúpi La Niña, zákonite bude zima v Európe chladná a zasnežená.

 


To, aká bude zima, závisí od viacerých faktorov, a ENSO je len jedným z mnohých. Navyše merania ukazujú, že La Niña je síce aktívna, ale nie je taká silná, a pravdepodobne sa zapíše do historických kníh ako jedna zo slabších atmosférických udalostí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd