Krušné chvíle zažívajú aj Japonci. Povodne sú tu enormné

Krušné chvíle zažívajú aj Japonci. Povodne sú tu enormné
Ema Bazhaykin

Centrálna časť Japonska čelí extrémnym záplavám v dôsledku silných dažďov. Úrady vydali príkaz na evakuáciu pre viac ako 60 000 ľudí. Zahynulo sedem ľudí, jeden je nezvestný.

Japonsko čelí extrémnym záplavám v dôsledku silných dažďov, informuje agentúra AFP. Obyvateľom prefektúr Ishikawa, Niigata a Yamagata, nachádzajúcich sa v centrálnej časti krajiny, nariadili evakuáciu.

V dôsledku povodne bolo zaplavených veľa budov. Vyskytli sa aj zosuvy pôdy, ktoré zablokovali cesty. Výpadky elektriny hlásilo vyše šesťtisíc domácností.

Povodne si berú aj obete na životoch

V dôsledku katastrofy zomrelo sedem ľudí. Obete boli hlásené na polostrove Noto. Pátranie po jednej nezvestnej osobe pokračuje.

Podľa BBC bolo v meste Wajima evakuovaných asi 18 000 ľudí a v Suzu 12 000 ľudí.

 

Tieto mestá ležiace na polostrove Noto v strednom Japonsku patrili medzi oblasti najviac zasiahnuté silným zemetrasením, ktoré udrelo na Nový rok a vyžiadalo si životy najmenej 236 ľudí. 

Išlo o najsmrteľnejšie zemetrasenie od roku 2011, pri ktorom zahynulo viac ako 15 000 ľudí.

Ľudia opäť prichádzajú o svoje domovy

Eiichi Higashi, obyvateľ Wadžimy, ktorý sa ukryl v evakuačnom stredisku v meste, opísal, ako sa ľudia ponáhľali do centra.

 

„Je ťažké vidieť evakuačnom stredisku ľudí, čo prišli o svoje domovy v dôsledku zemetrasenia a teraz prichádzajú do toho istého prístrešku kvôli dažďu,“ povedal Higashi.

Japonská verejnoprávna televízia NHK s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov informovala, že 12 riek sa vylialo z brehov a zaplavilo okolité oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd