Krušné chvíle v Taliansku: Krajinu trápi supervulkán aj povodne. Na severe spadne ešte 350 mm zrážok

Veronika Salayová

Taliansko aktuálne trápia viaceré problémy, čo sa počasia a iných prírodných javov týka. Počas noci sa silno triasla zem pod talianskym supervulkánom a krajinu trápia aj povodne a silné búrky, ktoré nepoľavujú a zrejme vyvolajú ďalšiu katastrofu. 

Aktuálne asi najmenej závideniahodnú situáciu má v rámci Európy Taliansko. Sever krajiny už niekoľko dní trápia veľmi intenzívne povodne v dôsledku silných búrok a prívalových zrážok. 

Búrky ani zrážky však v severnom Taliansku nepoľavujú, práve naopak. Na severovýchod krajiny opäť mieri extrémne množstvo zrážok.

Búrlivo je v celej Európe, no v Taliansku najviac

V strednej a západnej Európe sa usadila tlaková níž Katinka, ktorá zabezpečuje stály prílev vlhkého a teplého vzduchu, v ktorom sa ľahko tvoria búrky. Tieto búrky tu sú už niekoľko dní a sú stále intenzívnejšie.

 

Počasie je v týchto dňoch v mnohých krajinách Európy búrlivé a daždivé, pričom práve Taliansko čelí najväčšiemu náporu búrok a zrážok.

povodne v meste Piacenza
povodne v meste Piacenza, foto: Meteoweb

Už včerajšie búrky na severe krajiny spôsobili veľa škôd a pod vodou sa ocitli viaceré obce a mestá. Búrky so silnými zrážkami však ešte nepoľavia a hlavne na severovýchode Talianska sa očakávajú ďalšie dlhotrvajúce dažde.

Predpovedné modely naznačujú, že do štvrtku by mohlo spadnúť až 350 mm zrážok, čo je poriadny extrém. Takéto množstvo spôsobí ďalšiu katastrofu, čo sa povodní týka.

akumulovaný úhrn zrážok do štvrtku v Taliansku
akumulovaný úhrn zrážok do štvrtku v Taliansku, zdroj: iMeteo

Najviac zasiahnuté mesto bude zrejme Udine, no povodne môžu zasiahnuť aj neďaleké Benátky. Od dnešného dňa platí červená výstraha pre niektoré oblasti Lombardska a Benátska, oranžová výstraha pre niektoré oblasti Lombardska Benátska a regiónu Emilia-Romagna, a žltá výstraha pre väčšinu centrálnych oblastí severu. 

 

Okrem búrok a povodní včera Talianov vystrašil aj supervulkán Flegrejské polia, kde došlo k viacerým silným zemetraseniam. Najsilnejší otras dosiahol silu 4,4 magnitúdy. Ľudia v panike a strachu vybehli do ulíc a báli sa vrátiť do svojich domovov. Viac o večernom zemetrasení sa dočítate v tomto článku.

Situáciu ohľadom búrok pozorne sledujem aj v našom ONLINE prenose, kde nájdete vždy aktuálne informácie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd