KRÚPY, popadané stromy či strhnuté strechy: Aj takéto škody včera spôsobili búrky u susedov

KRÚPY, popadané stromy či strhnuté strechy: Aj takéto škody včera spôsobili búrky u susedov
Ema Bazhaykin

V sobotu neúradovali búrky len na Slovensku, ale aj u našich susedov, kde to však bolo oveľa dramatickejšie. Krúpy o veľkosti mandarínok, poškodené strechy či dokonca zranení – aj tak vyzerali včera následky búrok v Poľsku či Maďarsku.

Poľskom aj Maďarskom sa včera prehnali búrky, ktoré boli omnoho divokejšie než tie na Slovensku. Krúpy v Maďarsku dosahovali veľkosť mandarínok, v Poľsku hasiči vykonali 2 149 zásahov súvisiacich so škodami po búrkach. 

V dôsledku búrlivého počasia sa v Podkarpatskom vojvodstve v Poľsku dokonca zranili dvaja ľudia. V Lublinskom vojvodstve hospitalizovali 55-ročnú ženu po tom, čo ju zasiahol zlomený konár.

Zásahy hasičov sa týkali najmä odstraňovania potôp v dôsledku silných zrážok, ako aj odstraňovania následkov silného vetra a zabezpečenia poškodených striech.

 

Popadané stromy, pretrhnuté elektrické vedenia a dvaja zranení v Poľsku

Podkarpatskí hasiči boli v priebehu včerajška vyslaní na viac ako 400 zásahov. Odstraňovali následky búrok, ktoré zasiahli časť regiónu v sobotu napoludnie a skoro popoludní.

Podľa hovorcu hasičov brig. Marcina Betleja odstraňovali najmä polámané konáre a stromy ležiace na elektrických vedeniach, chodníkoch, cestách a nehnuteľnostiach.

Podľa Wojciecha Czanerleho, dôstojníka v Pokrajinskom stredisku krízového riadenia v Rzeszowe, bolo prijatých 59 oznámení o škodách na strechách a obytných či hospodárskych budovách po prívalových dažďoch a krupobití. Väčšina z nich pochádzala z okresu Rzeszów.

Na jazere Solina sa počas búrky prevrátili tri člny, z toho štyroch ľudí museli zachraňovať. Jeden z nich bol prevezený do nemocnice. Druhou zranenou je žena, ktorú zasiahol zlomený konár. 

 

Obrovské krúpy v Maďarsku

Búrky sa podľa Idokep vo večerných hodinách sformovali do konvekčného systému, čo spôsobilo intenzívnu bleskovú aktivitu a lejaky na viacerých miestach vo východnej polovici krajiny.

Medzitým sa na severovýchode vytvorili aj prudké búrky s veľkým krupobitím, ktoré spôsobili škody vo viacerých obciach.

V Tiszanagyfalu pri Tokaji padali ľadové zrnká veľkosti vajec a mandarínok, o čom svedčia aj fotky v našej galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd