Krásne video: Ľudia v Poľsku celú noc „makali“ aby zabránili vyliatiu rieky

Krásne video: Ľudia v Poľsku celú noc „makali“ aby zabránili vyliatiu rieky
Veronika Sádovská

Obyvatelia Oławy v Dolnom Sliezsku sa celú noc pripravovali na príchod povodňovej vlny, ktorá práve prechádza riekou Odra. Na videu vidieť ako sa spojili a bojovali proti záplavám.

Záplavy v Poľsku ešte neskončili a IMWM v stredu o 3:00 hodine oznámilo, že hladina vody v Olawe je momentálne 733 centimetrov. Očakáva sa, že vlna je najvyššia práve v týchto chvíľach. Obyvatelia mesta si v noci pripravovali vrecia s pieskom na ochranu násypov.

Hladina rieky Odra v Olawe pri Vroclavi včera večer stúpla o vyše 1,5 metra. V konečnom dôsledku môže dosiahnuť 760 cm, čím dosiahne úroveň porovnateľnú s úrovňou povodne v roku 1997 (770 cm).

Starosta Oławy Tomasz Frischmann v utorok večer uviedol, že podľa matematických modelov IMWM sa v stredu očakáva vlna dosahujúca 700 až 760 centimetrov. „Očakávame to ráno a skoro popoludní,“ povedal.

 

Odra bude kulminovať dlho

K rekordnej povodni by dôjsť nemalo, ale problém bude v tom, že vysoká hladina v rieke sa udrží veľmi dlho.

„Obávame sa, že vlna môže trvať dlho. To môže spôsobiť mäknutie násypov a lokálne priesaky,“ pokračoval. Počas noci prebiehala akcia na plnenie vriec s pieskom, ktoré sa následne prevážali na rôzne miesta v meste. Na miestach, kde je potrebný zásah, sú pod dohľadom Štátnych hasičov nasadzovaní dobrovoľní hasiči a armáda, dodal.

Meteorológ Tomasz Frischmann varoval, že podľa jedného z modelov môže vysoká hladina vody pretrvávať až týždeň.

Príprava na príchod vlny

Už počas včerajšieho dňa bolo na Rybackej ulici vidieť veľkú mobilizáciu. Obyvatelia pripravovali vrecia s pieskom na spevnenie násypov. Ako povedala pani Dominika, jedna z obyvateliek mesta, včera spolu zbalili vyše 20-tisíc vriec.

Ďalší obyvateľ vysvetlil, že vysoká morálka miestnej komunity s najväčšou pravdepodobnosťou vyplýva zo skúseností získaných z predchádzajúcej povodne. „Pripravujeme sa na veľmi pesimistické predpovede,“ hovorí Tomasz Frischman.

 

Aj v utorok večer obyvatelia presúvali vrecia s pieskom, aby spevnili násypy a ochránili mesto pred veľkou vodou.

„Ak sú predpovede pravdivé, hladina stúpne ešte o 30 centimetrov, no nemala by preliať vrch násypov. Zatiaľ nemáme žiadne väčšie úniky, situáciu monitorujeme,“ uviedol zástupca veliteľa hasičov v Olawe Michał Wójtowicz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd