Bude to krása! Sú tu drakonidy, ktoré produkujú jedny z najkrajších meteorov roka

Bude to krása! Sú tu drakonidy, ktoré produkujú jedny z najkrajších meteorov roka
Veronika Salayová

Nasledujúce večery a noci, ak budeme mať šťastie, môžeme vďaka meteorickému roju drakonidy vidieť niekoľko krásnych padajúcich hviezd. Blíži sa totiž ich vrchol...

Drakonidy sú meteorický roj pochádzajúci z kométy 21P/Giacobini-Zinner, ktorý je na oblohe aktívny krátko, a to medzi 6. a 10. októbrom. Maximum roja môžeme očakávať v noci 8. októbra.

Tento roj síce nebude príliš bohatý na meteory, ale roj je predovšetkým zaujímavý tým, že produkuje pomaly sa pohybujúce padajúce hviezdy, ktoré sú veľmi unikátne. Drakonidy sa práve preto považujú za vzácny meteorický roj.

Čo sa týka frekvencie padajúcich hviezd, tak každý rok je iný − niekedy môžeme vidieť len pár padajúcich hviezd za hodinu, inokedy sú ich desiatky a ojedinele aj stovky. Tento rok ich však bude menej. 

 

Kde a kedy na oblohe hľadať drakonidy?

Drakonidy, ako väčšina rojov, majú svoj názov odvodený od miesta na oblohe, kde sa pozorovateľom javí, že zdanlivo vychádzajú z oblohy, teda zo súhvezdia Draka. 

Na rozdiel od iných rojov je ich možné vidieť hlavne krátko po západe slnka na severnej oblohe. Ak ich chcete pozorovať počas hlbokej noci, tak ich príliš veľa neuvidíte. 

Ako sme spomenuli, mnohé meteory sú extrémne pomalé a obzvlášť jasné, čím zanechávajú na oblohe veľmi viditeľnú stopu, niekedy aj so zelenkavým nádychom. 

 

Dobrou správou je aj to, že nasledujúce noci mesačný svit nebude prekážať pri pozorovaní padajúcich hviezd. Horšie to však bude s oblačnosťou. Dnes v noci napríklad bude drakonidom priať oblačnosť len lokálne na západnom Slovensku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd