Košice zasiahol downburst. Lámal stromy a lejak zaplavil cesty

Košice Peter Minárik

V oblasti Gelnice sa sa sformovala zatiaľ najsilnejšia búrková bunka dnešného dňa, ktorá prerástla až do supercely. Tá zasiahla metropolu východu, kde priniesla intenzívne krupobitie a aj silný nárazový vietor. V meste sa vyskytol downburst.

Ulice Košíc dnes najskôr zasypali krúpy a následne voda. Kanalizáciu najskôr upchala vrstva krúp a voda tak následne len veľmi ťažko opadávala. Hneď niekoľko ciest a ulíc v meste tak zaplavila voda.

V Košiciach búrka priniesla krúpy, ktorých priemer dosahoval do 2 cm. Intenzívne krupobitie sa vyskytlo prakticky vo všetkých častiach mesta.

krúpy mali priemer až 2 cm
krúpy mali priemer až 2 cm, foto: čitateľka iMeteo.sk

Košice zasiahol aj downburst

Najväčšie problémy však v Košiciach spôsobil silný nárazový vietor, za ktorých môže downburst.

 

Na meteorologických staniciach v meste boli zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou 70 až 90 km/h. Lokálne však mohol byť vietor ešte silnejší.

Silný vietor v meste vyvrátil niekoľko stromov, ktoré aktuálne odstraňujú hasiči. Za takto silný vietor v meste môže downburst.

Downburst je meteorologický jav, pri ktorom dôjde k náhlemu a silnému prúdeniu vzduchu smerom nadol z oblaku na zemský povrch.

 


 

Tento prúd vzduchu môže dosiahnuť rýchlosť až 240 km/h. Po dopade na zem sa tento vzduch šíri horizontálne všetkými smermi, čím môže spôsobiť rozsiahle škody, podobne ako pri tornáde.

Downburst je často sprevádzaný silným dažďom a búrkami. Vzniká vtedy, keď sa chladný vzduch v oblaku rýchlo ochladí a stane sa hustejším, čo spôsobí, že padá smerom nadol.

Keď tento prúd vzduchu dosiahne zemský povrch, môže vytvárať silný vietor, ktorý môže vyvracať stromy, či dokonca poškodzovať budovy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd