Koniec trópov: Dorazili k nám jesenné dažde. Pozor aj na silnejší vietor

Veronika Sádovská

Letné horúčavy definitívne skončili a na Slovensku sa rozpršalo. Spadnú desiatky milimetrov zrážok a pozor si treba dávať aj na vietor, ktorý môže v niektorých lokalitách spôsobiť problémy.

Ešte včera sme si užívali posledné horúčavy, kedy teploty vystupovali až na +33 °C, dnes je tomu už inak. Charakter počasia na sa väčšine územia už diametrálne zmenil a na strednom a západnom Slovensku už prevláda typická daždivá jeseň.

Aj teploty už pôjdu poriadne nadol a do zajtra sa na mnohých miestach ochladí až o 15 stupňov. Tomuto dopomôže aj lokálne silnejší vietor, ktorý už na našom území naplno úraduje.

 

Pozor na vietor

Pozor si dajte hlavne vtedy, ak sa chystáte do hôr. Vietor môže v nárazoch ojedinele dosiahnuť rýchlosť až 135 km/h, čo predstavuje silný, búrlivý vietor až víchricu. Takéto podmienky môžu ohroziť hlavne turistov a horolezcov.

Aj v nižších oblastiach Slovenska treba počítať s výraznejším vetrom, ten by však nemal spôsobiť problémy pri bežných ľudských aktivitách. Fúka prevažne juhovýchodný, ale na západe západný až severozápadný vietor, ktorý môže dosiahnuť nárazy do 55 km/h.

Jeseň je tu

Nasledujúce dni nás čaká typické jesenné sychravé počasie a vytúžené zrážky. Silné a lokálne až extrémne sucho pomôže zmierniť dážď, ktorý k nám prichádza vo viacerých vlnách.

Tá prvá je už tu a od rána výdatne prší na západe Slovenka. Lokálne sa môžu vyskytnúť aj slabšie búrky, avšak blesková aktivita je pomerne slabá. Doteraz udrelo len 9 bleskov. Táto vlna zrážok už dorazila aj na stredné Slovensko a do večera sa rozšíri aj nad východ, kde bude pršať hlavne počas noci a zajtrajšieho dopoludnia.

 

V druhej polovici pracovného týždňa a cez víkend dorazia ďalšie zrážky a aj teploty ešte poklesnú. Vývoj počasia na nasledujúce dva týždne nájdete tu.

Extrémne sucho síce nebude úplne zažehnané, avšak zrážky ho pomôžu zmierniť. Dobrou správou je to, že dážď bude plošný a dočká sa ho celé Slovensko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd