Koniec pracovného týždňa budú sprevádzať vysoké teploty. Kam sa vyšplhajú?

Koniec pracovného týždňa budú sprevádzať vysoké teploty. Kam sa vyšplhajú?
Zuzana Macháčová

Čaká nás konečne pokojný víkend, ktorý prinesie zlepšenie počasia. Po niekoľkých búrlivých dňoch sa tak počasie na našom území upokojí, no vysoké teploty ešte zostanú.

Počasie sa vo štvrtok konečne nad Slovenskom upokojilo a zrážková činnosť bola len ojedinelá a pri prevažne slnečnej oblohe teplota rýchlo stúpala a v južných regiónoch sa zastavila takmer na +35 °C. 

Čaká nás pokojné počasie

Dobrou správou je, že takéto stabilné a pokojné počasie bude u nás pokračovať aj nasledujúce dni. Postará sa o to tlaková níž, ktorej stred k nám zasahuje od západu až severozápadu a odtiaľ bude ovplyvňovať počasie u nás aj dnes. 

V rámci Európy sa trápia s extrémne vysokými teplotami najmä na Balkáne, kde teploty dosahujú v tieni až +40 °C. Podobne horúco je aj na Pyrenejskom poloostrove.

U nás koniec pracovného týždňa budú sprevádzať tiež vysoké teploty, a to najmä na juhu a to do +34 °C. Počas dnešného dňa bude zrážková činnosť veľmi slabá, vietor bude fúkať veľmi slabo, a to rýchlosťou do 25 km/h.

 

K dnešnému dátumu sa viaže rekord od roku 2007, kedy 19. júla, namerali v Rimavskej Sobote až + 39,3 °C. O ďalší deň na to, 20. júla, bol v Hurbanove absolútny prekonaný teplotný rekord z roku 1950. 

Počasie na piatok

Na západnom Slovensku bude dnes prevládať len malá oblačnosť, s teplotou od +29 °C do +33 °C. Zafúka tu slabý a svieži severný vietor. 

Na strednom Slovensku bude jasno až polooblačno, len s ojedinelým výskytom slabých prehánok v okolí hôr. Z rána sa v údoliach môžu vyskytnúť aj hmly. Teplota vystúpi od +25 °C do +33 °C. 

Na východe našej krajiny malá premenlivá oblačnosť. Oblačnosť a na výskyt slabých prehánok je len minimálna. Teplota sa bude pohybovať od +25 °C do +31 °C.

 

Dnešné počasie bude priať turistike. Obloha bude na horách polojasná až oblačná a slabé prehánky sa vyskytnú len ojedinele. Vo výške 1 500 m sa teplota bude pohybovať okolo +17 °C. 

Zhoršenie počasie príde až v budúcom týždni

Podľa aktuálnej predpovede počasia nás stabilné počasie čaká až do nedele. Najskorší možný termín zhoršenia počasia je v nedeľu večer, no pravdepodobnejšie je, že k zmene počasia dôjde až v pondelok.

To by mal počasie na našom území ovplyvniť opäť studený front, ktorý na naše územie prinesie vlnu búrok. Čo sa čaká do koncu júla a ako to vyzerá s počasím v auguste nájdete v našej mesačnej predpovedi TU.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd