Koniec LETNÉHO počasia. Dnes sa rozlúčte s letom, ktoré sa už nemusí vrátiť

Koniec LETNÉHO počasia. Dnes sa rozlúčte s letom, ktoré sa už nemusí vrátiť
Peter Minárik

Podľa aktuálnych vyhliadok nás dnes čaká koniec letného počasia, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou už nevráti. Do našej oblasti dnes vyvrcholí príliv teplejšieho vzduchu pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý dorazí na naše územie zajtra.

Na začiatku septembra sme sa museli rozlúčiť s tropickým počasím a po konci tropického počasia nás teraz čaká aj koniec letného počasia. Pre rýchle pripomenutie, tropické počasie je počasie s teplotami nad +30 °C a za letné počasia označujeme počasie, pri ktorom sa teploty dostanú nad hranicu +25 °C.

Dnešný deň by mal byť posledným dňom, kedy sa teploty dostanú nad hranicu +25 °C a či sa tak ešte tento rok udeje, je nateraz nejasné a málo pravdepodobné.

Dnes ešte nad +25 °C

Dnes bude síce na našom území veterno, ale aj teplo. Nad východnou Európou sa totiž rozkladá rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorej výbežok siaha až nad severnú Afriku, a práve z tejto oblasti sa nad naše územie od juhu dostáva veľmi teplý vzduch.

 

Jeho príliv však dnes do našej oblasti vyvrcholí, a to pred studeným frontom, ktorý začína postupovať cez Európu a ktorý už zajtra počas dňa ovplyvní počasie aj na našom území.

Dnešný deň by mohol priniesť teploty, ktoré sa v južných okresoch Slovenska môžu dostať až nad hranicu +25 °C.

dnešné teploty sa ešte dostanú nad hranicu +25 °C
dnešné teploty sa ešte dostanú nad hranicu +25 °C

Letné počasie sa už nemusí vrátiť

Už zajtra ovplyvní počasie studený front, ktorý prinesie spomínané zrážky, ale predovšetkým výraznú zmenu v charaktere počasia.

 

Za týmto studeným frontom sa totiž v priebehu zajtrajšieho dňa začne do Európy od severozápadu dostávať veľmi studený vzduch, ktorý v nasledujúcich dňoch výrazne pocítime aj na teplotách na našom území.

V nasledujúcich dňoch sa totiž bude výraznejšie ochladzovať a maximálne denné teploty by sa mali na našom území udržiavať pod hranicou +20 °C.

Pravdepodobne v priebehu nadchádzajúceho víkendu dôjde ešte k výraznejšiemu ochladeniu a maximálne denné teploty sa nemusia dostávať nad hranicu +15 °C, pričom nočné teploty môžu klesať dokonca pod bod mrazu.

Vyhliadka počasia na nasledujúci mesiac už nenaznačuje, že by sme sa mohli ešte dočkať teplôt nad letnou hranicou +25 °C a v októbri je to už skôr vylúčené. Vývoj na celý mesiac deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd