Kompetentné zložky na Slovensku začínajú prípravy na extrémne zrážky. Pripravená bude aj armáda

Dominik Cenkner

Armáda bude v súvislosti s očakávanými výdatnými zrážkami v prípade potreby plne súčinná. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval na sociálnej sieti. Poukazuje na to TASR.

Taraba podľa informácií telefonoval so šéfom rezortu obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD). S ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) sa dohodli na koordinovaní postupu a prípravách.

„Začíname s prípravou na extrémne búrky, ktoré sú avizované nad okolitými štátmi a, žiaľ, prognóza zatiaľ avizuje, že tie zrážky môžu byť najintenzívnejšie nad Slovenskom,“ podotkol Taraba.

Poukázal na to, že vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo je do konca roka odstávka jednej turbíny, ktorá prechádza servisom. V prevádzke tak bude sedem turbín z ôsmich.

 

Ochrana životov a majetku bude najvyššou prioritou

Slovensko bude mať v súvislosti s odstávkou jednej turbíny nižšiu priepustnú kapacitu. „Začneme aj aktívnu komunikáciu s Maďarskom pre prípad potreby zvýšenia prietokov do ramenných sústav Dunaja,“ povedal Taraba.

Dodal, že ochrana životov, zdravia a majetku bude v najbližších dňoch hlavnou prioritou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na štvrtok (12. 9.) vydal pre západnú a strednú časť územia SR výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. Meteorológovia očakávajú silný dážď aj v piatok (13. 9.).

Čo presne nás čaká?

Zatiaľ to ešte tak nevyzerá, ale už dnes večer sa začne počasie v našom regióne výrazne kaziť a v alpskej oblasti začne pršať. V priebehu nasledujúcej noci sa budú zrážky rozširovať nad Rakúsko, Česko a v priebehu zajtrajšieho dopoludnia začne pršať aj na našom území.

Vo štvrtok ešte dážď príliš výdatný nebude, ale v piatok naberie mimoriadne na sile a pršať bude s výdatnými hodinovými úhrnmi. Slovensko čaká séria výdatných dažďov, ktoré vyvolajú povodne. Rozsiahle pole zrážok sa bude obtáčať okolo tlakovej níže, ktorá dostala meno ANETT, a počasie u nás bude ovplyvňovať minimálne do nedele.

Pršať začne v strednej Európe už dnes večer, ale to zatiaľ pôda a aj naše povodia budú zvládať. V priebehu zajtrajšieho dňa sa však situácia začne dramaticky zhoršovať. Vodohospodári už teraz v Rakúsku a v Česku vypúšťajú vodné priehrady, pričom rieky pod priehradami dosahujú až úroveň 1. povodňového stupňa. Vodohospodári sa snažia uvoľniť miesto vo vodných nádržiach, ktoré by následne mohli zachytiť prívalové zrážky.

Prvé povodňové stupne zaznamenáme na riekach v našom regióne už v piatok, no počas soboty sa začne situácia výrazne zhoršovať, pričom ak by sa aktuálne predpovede očakávaného množstva zrážok naplnili, tak nám na niektorých tokoch dokonca hrozia tisícročné povodne. Najohrozenejšie sú povodia Dunaju, Odry, Labe a Váhu.

 

Všetky dôležité informácie sledujte prostredníctvom nášho LIVE textového prenosu. Ten je k dispozícii na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd