Kométa storočia smeruje k Zemi. Už ju môžete sledovať. Kde?

Kométa storočia smeruje k Zemi. Už ju môžete sledovať. Kde?
Ema Bazhaykin

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS je nad severnou pologuľou čoraz viditeľnejšia. Objekt prichádzajúci zo vzdialených končín slnečnej sústavy môže byť čoskoro viditeľný voľným okom aj v našich zemepisných šírkach. Kedy by sme mali upriamiť oči aj objektívy fotoaparátov k oblohe?

Tohtoročná jeseň sa nesie v znamení kométy Tsuchinshan-ATLAS, ktorá je už viditeľná aj nad našou oblohou a očakáva sa, že bude najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov.

Začiatkom októbra ju už môžeme pozorovať veľmi nízko nad obzorom skoro ráno pred východom Slnka. Na jej pozorovanie však máte len veľmi málo času (cca 15 minút), keďže ju prežiaria lúče vychádzajúceho Slnka.

Oveľa zaujímavejšie nebeské divadlo nás čaká po 12. októbri, keď sa presunie na večernú oblohu.

 

Kométa je stále bližšie

Ešte v polovici septembra bola kométa C/2023 A3 voľným okom bola neviditeľná, čo sa však čoskoro zmení. 

Svoje perihélium, čiže najbližšiu vzdialenosť od Slnka, dosiahla už 27. septembra, vďaka čomu sa mohla javiť ako jasnejšia, aj keď rozmazaná.

Objekt sa však naďalej približuje k Zemi a najbližšie k našej planéte bude 12. októbra, kedy bude viditeľná na večernej oblohe, aj keď jej pozorovanie bude čiastočne rušiť svit mesiaca.

 

Podľa najoptimistickejších predpovedí môže C/2023 A3 dosiahnuť jasnosť dostatočnú na pozorovania bez špecializovaného vybavenia.

Kedy a kde bude najlepší čas na pozorovanie kométy v našich končinách?

Najlepší čas na pozorovanie kométy bude tesne po 12. októbri, keď bude viditeľná večer krátko po západe Slnka na severnej pologuli. Objekt treba hľadať nízko nad západným obzorom.

Existuje čoraz väčšia šanca, že to bude najjasnejšia kométa viditeľná zo severnej pologule za posledné roky.

Mali by sme však pamätať na to, že predpovede jasnosti komét podliehajú veľkej neistote. Ako vysvetlil Robert Massey z Royal Astronomical Society, hoci C/2023 A3 môže byť viditeľná voľná okom, oplatí sa mať po ruke ďalekohľad alebo objektív.

Ako pozorovať kométu?

Uvidí sa, či bude kométa C/2023 A3 viditeľná rovnako dobre ako NEOWISE v roku 2020, určite sa však oplatí zachytiť ju pomocou fotoaparátu.

Ak máte dobrú digitálnu zrkadlovku, môžete urobiť celú sériu fotografií, ako to robí veľa astrofotografov. Ak máte dobrý fotoaparát mobilného telefónu a malý ďalekohľad, môžete telefón priložiť k okuláru a pokúsiť sa urobiť fotografiu aj týmto spôsobom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Zajtra
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd