Koľko zatiaľ napršalo a kde to je najhoršie? Toto nás teraz čaká

Veronika Salayová

Počasie nám v týchto chvíľach dáva poriadne zabrať. Na takmer celom našom území prší a celkové úhrny zrážok, najmä na západe Slovenska, stúpajú k takým vysokým číslam, aké bežne u nás nevidíme. Navyše máme pred sebou ďalšie dva dni plné intenzívneho dažďa a celkom určite aj povodní. 

V našej oblasti počas celého dňa výdatne pršalo a pršať neprestáva. Veľké problémy ohľadom neutíchajúcich zrážok sú hlavne u našich najbližších susedoch, kde sa objavujú čoraz častejšie a väčšie problémy.

Na území Čiech, najmä v oblasti Moravy, ide o pretrvávajúci a výdatný dážď. Od stredy neskorého večera už na hrebeňoch Krkonoš a Orlických vrchov napršalo vyše 100 mm dažďa, pričom vysoké sumy nad 85 mm zaznamenali aj na väčšine územia Pardubického kraja a časti Juhomoravského a Zlínskeho kraja.

Na Morave je situácia vážna

V Brne napríklad došlo aj k preventívnej evakuácii študentov z obáv pred možnými povodňami. Obyvatelia viacerých miest sú okrem iného bez prúdu. Bez elektrickej energie zostalo v piatok popoludní až 27 000 domácností. Situáciu navyše v krajine výrazne zhoršuje silný vietor. 

 

Spolu už 46 vodných tokov dosahuje niektorý zo stupňov povodňovej aktivity, pričom aktuálne sa najviac rozvodňuje horná časť rieky Labe, ale aj toky na juhu Čiech a na pomedzí Moravy a juhovýchodných Čiech.

Českí hasiči, policajti aj vojaci sú v plnom nasadení, rovnako tak ako aj krízové štáby v mnohých mestách a obciach. Všetci monitorujú aktuálny stav a robia všetko pre to, aby sa dopady povodní zmiernili a nedošlo k veľkým materiálnym škodám či stratám na životoch.

Úhrny zrážok však budú na Morave ešte pribúdať, pričom ČHMÚ avizuje, že očakávané úhrny podľa najnovších numerických modelov v noci z nedele na pondelok sú vyše 200 mm, a to vo vyšších oblastiach od Jizerských hôr cez Krkonoše po Jeseníky, kde by úhrny mohli lokálne presiahnuť až 300 mm, čo je extrémne množstvo vody. 

Situácia na Slovensku sa tiež začína zhoršovať

Čo sa týka Slovenska, tak aj u nás sa začína situácia mierne zhoršovať. Pršať neprestáva a vody naďalej pomerne rýchlym tempom pribúda. Na západnom Slovensku, najmä v širšom okolí Záhoria, spadlo doteraz najväčšie množstvo vody. 

V obci Pernek spadlo od príchodu prvých zrážok už neuveriteľných 163,3 mm zrážok. Už 142 mm zrážok spadlo aj v obci Plavecký Peter a napríklad v Sološnici spadlo 132,6 mm zrážok. 

Obyvatelia najviac zasiahnutých oblastí už hlásia prvé problémy ako zatopené úseky ciest či popadané stromy a konáre. Aj na Slovensku sú hasiči a policajti v plnom nasadení a aktívne pracujú na zmiernení dopadov možných povodní. V pohotovosti sú aj vojaci. 

 

Mesto Bratislava dnes vyhlásilo mimoriadnu situáciu a napríklad mesto Myjava vyhlásilo 2. stupeň povodňovej aktivity. Viaceré mestá a obce predovšetkým na Záhorí preventívne uzavreli park či cintoríny, aby sa predišlo väčšej katastrofe, keďže okrem zrážok tu vyčíňa aj silnejší vietor. 

Kombinácia silného vetra a zrážok je veľmi nebezpečná hlavne preto, že stromy sa v podmáčanej pôde pri vetrenom počasí pomerne ľahko vyvrátia a padajú. Počas dnešného dňa už niekoľko stromov takto spadlo na zaparkované autá v našom hlavnom meste. 

Na veterné počasie sa však treba pripraviť aj cez víkend, kedy bude silnejší vietor spôsobovať ďalšie problémy, rovnako ako aj ďalšie zrážky, ktorých znovu nebude málo. Na lejaky sa na Slovensku treba pripraviť až do pondelka.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd