Katastrofálna sobota v obľúbenej európskej časti. Búrky prinášajú extrémny lejak

Veronika Salayová

V poradí druhý medikán bičuje pobrežie Stredozemného mora. Napätá situácia je aktuálne medzi Francúzskom a Talianskom, kde úraduje silný vietor a vody je viac než dosť. 

Obľúbené pobrežie Európy, ktoré je rajom tých najbohatších ľudí, zasiahli ešte v piatok intenzívne búrky, ktoré priniesli dokonca rekordné úhrny zrážok. Búrky na Azúrovom pobreží pokračovali aj dnes a posúvali smerom na východ, pričom najhoršia situácia je aktuálne medzi Francúzskom a Talianskom. 

Stacionárna niekoľkohodinová búrka dnes popoludním bičovala oblasť medzi Cogoletom a Arenzano s intenzitou dažďa vyše 90 mm za hodinu. V oblasti došlo k bleskovým záplavám.

 

Voda zmietla celé auto, osoba je nezvestná

Hasičský zbor informoval aj o nezvestnej osobe v Arenzano. Manželka dnes popoludní nahlásila zmiznutie manžela, s ktorým sa jej nepodarilo skontaktovať. Žena vysvetlila, že ho mohol zavaliť zosuv pôdy vo via Pecorara.

Jedna osoba uviedla, že sa náhle vyliala rieka z brehov a záplavová vlna vzala so sebou jedno auto. Na miesto dorazili hasičské jednotky v sprievode potápačov. 

Extrémne zrážky zaplavili aj frekventovanú diaľnicu medzi Janovom a Savonou. Na diaľnici A10 v smere na Janov hlásia kvôli záplavám až 4-kilometrové kolóny. Autostrade per l'Italia to oznamuje pomalou premávkou v oboch smeroch pozdĺž A10 medzi Arenzanom a Albisolou v dôsledku záplav. 

 

Búrky ešte neutíchajú

Medikán prináša do Talianska silný vietor, množstvo zrážok a tisícky bleskov, pričom búrky ešte neutíchajú ani vo večerných hodinách. Vody bude počas noci pribúdať a s množstvom vody aj problémy.

akumulovaný úhrn zrážok
akumulovaný úhrn zrážok, zdroj: iMeteo

Celkové úhrny sa budú pohybovať až do 200 mm zrážok a situácia sa bude následne upokojovať až počas zajtrajšieho dňa. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd