KATASTROFA za hranicami. Vyhlásený bol poplach civilnej obrany

Peter Minárik

Silné búrky, ktoré sa tvoria na studenom fronte postihli úpätie Álp a predovšetkým Štajersko a Burgenland. Aktuálne vyhlásili hneď v niekoľkých oblastiach poplach civilnej obrany pre neutíchajúce búrky a výdatný lejak, ktorý priniesol už viac ako 100 mm zrážok a spôsobil bleskové povodne.

Rakúsko dnes zasiahli intenzívne búrky, ktoré mnohí obyvatelia ešte nikdy vo svojom živote nezažili. Od poludnia sa na juhovýchode Rakúska vyskytujú silné búrky. Najskôr išlo o supercelárne búrky, ktoré sa vyskytovali v širokom okolí mesta Graz. Tieto búrky prinášali veľké krúpy, ktoré mali priemer až 4 cm. Už prvá vlna búrok priniesla výrazné zrážky, no potom prišla ďalšia vlna búrok.

Druhá vlna búrok už prinášala skôr výdatný lejak, ktorý za krátku dobu priniesol desiatky milimetrov zrážok. V oblasti Štajerska a Burgenlandu bolo na niektorých miestach zaznamenané viac ako 100 mm. Zrážkomerné stanice zaznamenávajú extrémne úhrny zrážok. V oblasti mesta Rohrbach an der Lafnitz spadlo od 110 do 140 mm zrážok. Mestečko Dechantskirchen eviduje viac ako 110 mm zrážok.

Takéto intenzívne zrážky viedli ku bleskovým povodniam, ktoré zasiahli hneď niekoľko oblastí.

 

Vyhlásený je poplach civilnej obrany

Ako informujú oficiálne stránky Štajerska, tak prudké búrky zasiahli najmä okresy okolia Grazu, Hartberg-Fürstenfeld ako aj mesto Graz a časti juhovýchodného Štajerska.

Poplach civilnej obrany bol spustený v obciach: Deutschfeistritz, Eggersdorf a Weinitzen v okrese Graz-Umwelt, ako aj v Grazi - Nord-Andritz, okres Mariatrost a oblasť okolo Hilmteichu. 

Štátne varovné stredisko odporúča mimoriadnu opatrnosť. V oblastiach postihnutých veľkým množstvom dažďa sa treba vyhýbať brehom vodných plôch, ako aj pivniciam domov. Obyvateľstvo ako celok sa vyzýva na mimoriadnu opatrnosť – aj keď búrky a dažde ustúpia.

Obyvatelia na juhovýchode Rakúska musia počítať aj s rozsiahlymi výpadkami v dodávkach elektrickej energie.

na juhovýchode Rakúska došlo k rozsiahlym výpadkom v dodávkach elektrickej energie
na juhovýchode Rakúska došlo k rozsiahlym výpadkom v dodávkach elektrickej energie, zdroj: Energy Networks Styria
 

Prívalová voda odnášala autá

Búrky sa vyzúrili najmä severne od Grazu a v dolinách Mur a Mürz. Najviac postihnutou oblasťou je obec Deutschfeistritz v oblasti Grazu, kde voda zaplavila železničnú trať a do centra mesta sa dá dostať len na člne.

Prudká prívalová povodeň odnášala autá a ľudia sa snažili zachrániť na strechách svojich áut. Zábery z miesta sú doslova desivé. Napriek veľmi vážnej situácii nateraz nie sú hlásené zranenia ani obete na životoch.

takto to vyzerali v obci Deutschfeistritz
takto to vyzerali v obci Deutschfeistritz, zdroj: Štajerské štátne varovné centrum

Vodiči musia počítať aj s komplikáciami na hlavnej alpskej diaľničnej tepne A9. Jeden a pol metra vysoký zosuv bahna zablokoval diaľnicu A9 (Pyhrnautobahn) pri Bösebachu. K zosuvu bahna došlo tesne za križovatkou Bösebach.

zosuv bahna na diaľnici A9
zosuv bahna na diaľnici A9, zdroj: Asfinag

Diaľnica bola z bezpečnostných dôvodov okamžite uzavretá južným smerom a krátko nato aj severným smerom pre vytrvalý dážď. Diaľnica je predbežne uzavretá do nedeľňajšieho rána.

Úrady sa obávajú ďalších výdatných zrážok. Po búrkach tu totiž aktuálne výrazne prší a podľa predpovedí by malo pršať až do ranných hodín. 

Numerické modely avizujú, že v tejto oblasti by mohlo spadnúť ďalších 20 až 30 mm zrážok. Tieto zrážky už bleskové povodne neprinesú, no môžu rozvodniť menšie toky, ktoré by sa mohli vyliať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd