FOTO: Potopa v Malých Karpatoch. Obec zasiahla prívalová povodeň

Ema Bazhaykin

Obcou v Malých Karpatoch sa dnes podvečer prehnala prietrž mračien, ktorá spôsobila prívalovú povodeň. Podobná katastrofa sa tu už udiala pred viac ako desiatimi rokmi.

Na Slovensku už niekoľko dní úradujú silné búrky so zrážkami, ktoré spôsobujú lokálne záplavy. Lejak sa dnes prehnal aj oblasťou Malých Karpát, kde v obciach Častá a Píla už stihol napáchať škody.

K podobnej situácii už došlo aj dávnejšie, konkrétne v roku 2011, kedy mohutná prívalová vlna zničila všetko, čo jej stálo v ceste. Dnes tu vodný stav na toku Gidra vystúpil na 95 cm a stupeň povodňovej aktivity dosiahol 3. SPA.

Voda tu pred viac než 10 rokmi zničila takmer všetko

Mohutná prívalová vlna zaliala dňa 7. júna 2011, čo je až na pár dní presne 13 rokov, horskú dolinu v pohorí Malých Karpát v úseku Častá - Píla.

Spôsobila ju silná prietrž mračien, ktorá rozvodnila malý potok pretekajúci dolinou. Voda strhla takmer všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu.

 
 

Voda vtedy napáchala obrovské škody. Najhoršia bola situácia v obci Píla, kde miestny potok strhol breh aj s desiatkami metrov cesty. 

Po hodinovej prietrži mračien zostala časť dediny úplne zničená. Potok Gidra dosahoval výšku troch metrov a voda pretekala cez domy v dedine. Prerušili sa dodávky elektrického prúdu aj plynu. Hasiči a polícia museli obyvateľov evakuovať.

Zopakuje sa história?

SHMU uvádza, že v týchto obciach dnes spadlo 35,4 mm zrážok. Podľa amatérskych zrážkomerných staníc to bolo dokonca vyše 60 mm.

 

V obci Častá už došlo k preliatu miestneho toku. Ulicami a cestami sa valí voda s blatom, došlo už aj k zosuvu pôdy a porušeniu miestnej komunikácie.

Na mieste zasahuje dobrovoľný hasičský zbor, ktorý vyzýva občanov, aby v prípade zatopených domov a pivníc kontaktovali obec.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 10 °C
Patrik
Zajtra
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd