KATASTROFA: Po záplavách sa zrútila priehrada. Celé dediny prestali existovať, hlásia veľa mŕtvych

Veronika Salayová

Po výdatných dažďoch došlo k veľkej katastrofe. Priehrada nezvládla obrovský nápor vody a zrútila, pričom voda zaplavila až 20 dedín, ktoré doslova za pár minút prestali existovať. Škody sú rozsiahle a katastrofa si vyžiadala desiatky obetí. 

Po vlne výdatných dažďov sa v noci zo soboty na nedeľu zrútila priehrada Arbaat, ktorá sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov severne od mesta Port Sudan vo východnom Sudáne. V dôsledku katastrofy zomrelo najmenej 60 ľudí, informovala v pondelok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na miestne médiá.

Priehrada sa zrútila po tom, čo záplavy spôsobené vlnou silných dažďov zasiahli východné oblasti Sudánu skôr, ako sa očakávalo. Voda z nádrže Arbaat, ktorá má kapacitu 25 miliónov metrov kubických, zaplavila celé dediny a katastrofa bola na svete.

Zrútenie priehrady si vyžiadalo 60 obetí

V pondelok večer agentúra Reuters uviedla, že pod vodou sa ocitlo až 20 dedín. K zrúteniu došlo v noci, čiže mnohí ľudia spali, a tí, čo boli hore, stihli utiecť do hôr, kde čakali na pomoc záchranárov.

 

Ako v pondelok informovala agentúra, zomrelo najmenej 60 ľudí, ktorým sa už, žiaľ, nedalo pomôcť. Miestny predstaviteľ pre Al-Tagheer povedal, že škody spôsobené zrútením priehrady boli rozsiahle. Zástupca tamojších úradov povedal, že situácia je katastrofálna.

Priehrada postavená v roku 2003 bola určená na uskladnenie vody na použitie počas obdobia sucha. Miestne médiá poznamenali, že na priehrade sa v posledných rokoch nevykonávali žiadne údržbárske práce, zatiaľ čo bahno sa v nádrži rýchlo hromadilo.

Silné dažde poškodili aj hlavný sudánsky optický kábel, čo spôsobilo výpadky mobilnej a internetovej komunikácie v mnohých častiach krajiny, uvádza webová stránka miestnej rozhlasovej stanice Dabanga, čiže informácie o tejto udalosti prišli oneskorene. 

 

Občianska vojna v Sudáne aj humanitárna kríza

Agentúra Reuters pripomína, že Sudán už niekoľko mesiacov zápasí s občianskou vojnou, ktorá vyčerpáva krajinu. V dôsledku konfliktu takmer 26 miliónov Sudáncov, čo je približne polovica celej krajiny, čelí akútnemu nedostatku potravín a takmer 11 miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Tohtoročné lejaky prehlbujú pokračujúcu humanitárnu krízu v krajine. V pondelok vládna pracovná skupina pre obdobie dažďov uviedla, že pri záplavách v celej krajine zahynulo spolu už 132 ľudí. Podľa agentúry OSN bolo tento rok v dôsledku extrémnych zrážok vysídlených najmenej 118 000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd